Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski stručnjaci savjetuju

'Sunčanje na najjačem suncu bez zaštite je preporučljivo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčanje bez zaštitne kreme ipak je preporučljivo, ali samo u prvih deset minuta, savjetuju britanski stručnjaci.

Iako se dosada upozoravalo da se ne izlazi na sunce bez zaštite zbog mogućeg dobivanja raka kože, znanstvenici su otkrili kako nedostatak vitamina D vodi do brojnih drugih bolesti. Tako sve veći broj djece obolijeva od rahitisa, bolesti kostiju, koja je nestala prije 80 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće Alarmantni podaci: Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina skočio za skoro 80 posto U Hrvatskoj je svake godine 800 novooboljelih od melanoma (Foto: Dnevnik.hr) Pročitajte savjete stručnjaka Svake godine oboli 800 ljudi: Činite li sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ove opasne bolesti?

Zato je sada sedam vodećih britanskih zdravstvenih organizacija izdalo zajedničko priopćenje u kojem preporučaju izlaganje podnevnom suncu na barem deset minuta i to bez zaštite. U to vrijeme sunce je najjače i može potaknuti tijelo na proizvodnju vitamina D, piše Telegraph.

>> Pazite da ne bi preplanuli ten platili glavom!

Napominju da se ne preporuča sunčanje sve dok se ne pocrveni. 'Lagano izlaganje suncu najbolji je način za podizanje razine vitamina D. Važno je uspostaviti pravilnu ravnotežu između sve prisutnije epidemije nedostatka vitamina D i mogućnosti dobivanja raka kože', pojasnio je profesor Peter Johnson iz britanskog Centra za istraživanje raka.

Savjeti se ne odnose na rizične grupe ljudi kao što su trudnice. Napominju i kako solariji nemaju isti učinak kao sunce.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene