Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stres izaziva strah od letenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje se boje letjeti zrakoplovom trebale bi pokušati ustanoviti uzrok svog straha i biti svjesne da je stres jedan od glavnih uzroka straha od letenja, kaže njemački psiholog Marc-Roman Trautmann.

"Osobe koje vrijeme uoči leta provode u užurbanim pripremama, ostavljajući malo vremena za planiranje i uživanje u putu, vrlo vjerojatno će sa sobom ponijeti strahovanja i postati preplašeni", kaže Trautmann koji je ravnatelj njemačkog Centra za istraživanje i tretiranje straha od letenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Znanstveno dokazano Protiv stresa nude druženje s kravama: ''Morag i njezine prijateljice su tako prijateljski nastrojene i oko sebe šire neki mir'' Slika nije dostupna Zrakoplovi su najsigurniji Bliske osobe i sedativi pomažu u strahu od letenja

Planiranje putovanja i pripreme za odmor trebale bi biti oslobođene stresa, kako bi se osigurao miran let, a preporučuje se i slušanje umirujuće glazbe.

Dobrodošle su jednostavne vježbe kao i razne tehnike opuštanja, koje bi trebalo "odraditi" prije leta. Ne preporučuje se uzimanje sedativa.

"Stresna situacija koja se razvijala dugo vremena teško će biti poništena antistresnim lijekovima", upozorava Trautmann. Neki lijekovi za smirenje u takvim situacijama mogu imati sasvim suprotan učinak, dodao je on.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene