Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stižu muške anti-baby pilule?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sve uspješnije rade na razvoju lijeka za mušku kontracepciju, čije će djelovanje zaustavljati razvojni proces sperme. Testovi na štakorima pokazali su kako tableta blokira vezu među stanicama, te životinje čini privremeno neplodnima.

Znanstvenici iz Sjedinjenih Država i Italije objasnili su kako za sada u istraživanjima koriste relativno male doze novog lijeka, te da nije došlo do nikakvih nepoželjnih nuspojava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite zalihe HALMED poslao upozorenje: Privremena obustava nekoliko serija lijeka Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više"

No, istaknuli su kako je došlo vrijeme da istraživanja pokažu ima li tableta isti učinak na muškarcima. 

Kada sperma dođe u organizam dogodi se spermatogeneza i sperma se smješta pokraj drugih stanica. One se zovu Sertoli stanice i pomažu razvoju sperme. 

Ako je veza između tih dviju stanica razbijena kod muškarca dolazi do neplodnosti. 

U istraživanju su znanstvenici koristili nedavno razvijenu molekulu koja se zove Adjudin kako bi uklonili mogućnost razvoja sperme u Sertoli stanici. 

No u isto vrijeme Adjudin je poznat kao otrovan u velikim dozama. 

Kako bi došli do toga znanstvenici su istraživali kemijski sadržaj hormona FSH koji djeluje u testisima u samom nastajanju sperme. 

FSH su učinili neaktivnim pa on djeluje svega kao prijenosnik Adjudina do mjesta na kojem je to potrebno, a sam nema nikakvog djelovanja. 

To razvoj sperme čini nemogućim već jako rano, prije njezina prirodnog razvoja, što je kod ustraživanja na štakorima izazvalo privremenu, ali potpunu neplodnost. 

Daljnja će istraživanja pokazati ima li lijek isti učinak i na čovjeku. 

Istraživači, na čelu s dr Dolores Mruk, iz Centra za biokemijska istraživanja u New Yorku optimistični su. 

'Ovo je jako obećavajuće' izjavio je dr Richard Anderson, sa Sveučilišta u Edinburghu, koji je radio na razvoju lijeka za mušku kontracepciju u Velikoj Britaniji.  

'Nehormonalni pristup istraživanju muške kontracepcije koristeći lijek koji djeluje direktno na proces spermatogeneze dugoročno je veoma privlačna opcija koja hormonalni proces u organizmu ostavlja netaknut' naglasio je Anderson, te nadodao kako Adjudin može biti nedjelotvoran na ljudima. Uz to lijek mora biti pravilno doziran kako ne bi u organizam dospio u otrovnim količinama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene