Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Stanice raka dojke oponašaju neurone i tako ulaze u mozak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje boluju od raka dojke često imaju period remisije dug i nekoliko godina, samo da bi im nakon tog perioda liječnici rekli strašnu vijest kako su dobile tumor na mozgu. No, znanstvenici su napokon otkrili poveznicu - stanice raka dojke mogu se neprimjećeno širiti mozgom na način da oponašaju neurone i otimaju njihove izvore energije.

Za svaki tumor koji nastane u mozgu, još 10 ih stigne iz drugih organa u tijelu. Razumijevanje širenja tumora, odnosno proces metastaze i preživljavanja tumora u mozgu važno je jer je postotak preživljavanja ljudi s metastazama u mozgu iznimno nizak. Samo 20 posto pacijenata preživi prvu godinu nakon dijagnoze.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Neurokirurg Rahul Jandial iz Centra za rak City of Hope u Duarteu, u Kaliforniji, htio je istražiti kako stanice raka dojke uspijevaju prijeći prepreku između krvi i mozga te izbjeći uništenje od strane čovjekovog imunološkog sustava.

Rusi koriste cjepivo koje dvostruko produljuje život oboljelima od raka

"Ako bi slučajno maligna stanica raka koja pliva u krvotoku ušla u mozak, kako bi preživjela u potpuno novom, stranom okruženju?", zapitao se Janidal. On i njegov tim razmišljali su o tome mogu li stanice raka koristiti resurse oko sebe, poput neuroodašiljača i kemikalija u mozgu, te na taj način preživjeti i razmnožavati se u mozgu, prenosi New Scientist.

Da bi testirali svoju ideju, uzeli su uzorke metastaziranog raka dojke iz mozgova više žena i uzgojili ih u laboratoriju. Usporedili su proteine koji služe za otkrivanje i upijanje GABA neuroodašiljača, kojeg neuroni pretvaraju u energiju, iz metastaziranih stanica raka dojke s onima koje još nisu metastazirale.

Potvrda pretpostavki

Baš kao što su pretpostavili, metastazirane stanice raka dojke pokazale su receptore za GABA-u, plus i transportni protein, koji dovodi GABA-u u stanicu te još pregršt drugih spojeva koji pretvaraju GABA-u u energiju. To sve znači da su se metastazirane stanice raka dojke uspješno maskirale u neurone. Jandial i njegov tim iste stvari nisu našli kod običnih stanica raka dojke.

"Ideja da metastazirane stanice mogu usvojiti novi identitet, koji ih štiti od obrambenih mehanizama organizma, vrlo je uzbudljiva i sugerira da su stanice raka plastičnije nego što se to prije mislilo", zaključila je Ellen Carpenter, neuroznanstvenica sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu, koja nije sudjelovala u studiji. Za nju to otkriće predstavlja značajan napredak u istraživanju bolesti raka.

Jandial ipak upozorava kako daljnje razumijevanje otkrivene sposobnosti stanica raka dojke zahtjeva i daljnji rad. Pravo pitanje je da li stanice raka dojke razviju sposobnost mimikrije neurona slučajno tijekom vremena ili je razviju koristeći okolinu oko sebe.

U svakom slučaju istraživanje će pomoći u liječenju tumora na mozgu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene