Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redoviti pregled

Spriječite da madež postane ubojica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi proljetni tjedan obilježili su topli dani. A s visokim temperaturama i izlaganjem kože suncu, stižu i problemi. Broj oboljelih od melanoma, najsmrtonosnijeg raka, stalno raste.

Posljednjih godina broj se oboljelih povećao za 300 posto. Nažalost, i smrtnost drži isti postotak. U Hrvatskoj dijagnozu na godinu čuje 500 ljudi. Među njima bio je i Goran.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Traže lijek Hrvatska među najgorima po smrtnosti od raka, stručnjaci tvrde: "Prije 20 godina ovo nismo mogli ni zamisliti" Slika nije dostupna Znate li kako zapravo sunce djeluje na našu kožu?

'Taj madež koji ni po čemu nije bio neobičan je bio maligni. Saznanje o tome čovjeka najprije šokira, a onda treba uzet stvar onakva kakva je', rekao je Goran.

Ako primijetite i najmanju promjenu unutar madeža, svrbež, peckanje, to su sigurni znakovi da posjetite dermatologa. Melanom ne bira ni vrijeme ni mjesto ni osobu. No ljudi svijetle puti, oni koji imaju više od 50 madeža, previše se izlažu sunčevim zrakama ili onima u solariju, u rizičnoj su skupini.

>> SAD: Odobren lijek za melanom

Ima ih i Marina, a uz to voli i sunce. Zna koliku opasnost kriju madeži. Preglede ne preskače. 'Doktorica onda kaže što odstraniti, na koje madeže trebam paziti, napomene za zaštitne kreme za sunčanje, a kako ide ljeto onda sam to odlučila sad napraviti', tvrdi Marina.

Dermatoskopski pregled vidi ono što oko ne može. 'Mi ih uhvatimo ranije što je i cilj; što ranije uhvatiti madež u promjeni kako bi se na vrijeme operativno odstranio', kaže dr.sc.Ivana Nola, dr.med. dermatovenerolog.

Stara izreka, 'ako se operira, dat će na zlo', kažu liječnici, u potpunosti je pogrešna. Pacijente prekasno dovede liječniku. Nažalost, takvi pacijenti, bez obzira na kirurški zahvat su umrli, ne zbog operacije nego metastaza. Redoviti pregledi i zaštita od sunca spriječit će da sumnjivi madež postane ubojica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene