Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solarij povećava rizik oboljenja od raka kože

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina osoba koje koriste solarije imaju znatno veće izglede za obolijevanje od životno opasnog oblika raka kože, upozoravaju britanski znanstvenici.

Istraživanje koje je Cancer Research UK proveo na uzorku od 4000 ispitanika je pokazalo da je upotreba solarija prije 35. godine života povezana sa 75% većim rizikom za razvoj malignog melanoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

82% korisnika solarija spada u ovu rizičnu skupinu, dodaju znanstvenici.

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji solarije koristi trećina žena i četvrtina muškaraca.

Stručnjaci upozoravaju na pogrešno mišljenje da solariji pružaju mogućnost sigurnog tamnjenja - testiranja sugeriraju da je intenzitet zračenja nekih uređaja čak 15 puta jači od zračenja podnevnog sunca.

Opetovana izloženost ultraljubičastom zračenju oštećuje DNK u stanicama kože te tako uz povećanje rizika za obolijevanje od raka dovodi do ubrzanog starenja kože.

Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji sugeriraju da je maligni melanom najčešći oblik karcinoma među mladim odraslim osobama.

Bolest je češća kod žena, no ima veću smrtnost kod muških bolesnika

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene