Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smanjena težina utječe na rizik od pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod žena koje teže manje od preporučene tjelesne težine rizik od spontanog pobačaja u prva tri mjeseca trudnoće veći je za čak 72 posto, pokazala su posljednja istraživanja.

U Londonskoj školi za higijenu tim istraživača prove je ispitivanje na 600 žena koje su imle spontani pobačaj, te čak 6 000 žena čija je trudnoća uspješno izlašla iz rizičnih 12 tjedana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Olivier Véran Pravo imaju od 1975. Francuska bi uskoro u ustav mogla upisati pravo na pobačaj

Uz povećan rizik od male tjelesne mase, otkrili su također kako svakodnevno uzimanje voća, povrća i čokolade bitno smanjuje mogućnost od spontanog pobačaja. 

Znanstvenici vjeruju kako će najnovije istraživanje pomoći ženama da utječu na smanjenje mogućnosti od spontanog pobačaja. 

Pokazalo se kako su rizični faktori također i starija životna dob, priješnji pobačaji ili abortusi, te smanjena mogućnost plodnosti. 

Unatoč svim pokazatelji uzroci većeg broja pobačaja još uvijek nisu potpuno jasni. 

Istraživanje je također pokazalo kako neke rizična ponašanja također utječu na povećanje mogućnosti od spontanog pobačaja, poput konzumiranja alkohola, pušenja i kofeina. No kako još ni jedan od tih uzroka nije u potpunosti dokazan oni i danas izazivaju kontroverze u javnosti. 

Iako veliki postotak žena smanjene težine riskira gubitak ploda u prvom tromjesečju, čak dvije trećine njih ukoliko redovito uzimaju vitamine smanjuju rizik od gubitka ploda za čak pedeset posto. 

No efekt smanjenja rizika kod žena koje uzimaju folnu kiselinu ili željezo i multivitamine daleko je veći. 

Potvrđeno je također kako uzimanje svježeg voća i povrća svaki dan ili većinu dana smanjuje rizik od gubitka ploda. Jednako kao i redopvti uzimanje čokolade. 

Zanimljivo je kako je istraživanje pokazalo da je rizik od gubitka ploda znatno veći kod žena koje nemaju partnera. Žene koje su prije imale abortus svoj su rizik od gubitka ploda povećale za čak 60 posto, dok u izrazito rizičnu skupinu spadaju i žene zaražene virusom HPV-a. Kod njih je rizik od spontanog pobačaja veći za čak 40 posto. 

Žene koje su trudnoću opisale kao planiranu smanjile su mogućnost gubitka ploda za čak 40 posto. 

Rizična su skupina i žene kojima je da zanesu trebalo više od godinu dana, dok su na drugoj strani one kojima je to pošlo za rukom unutar tri mjeseca. 

Studija je također potvrdila na široko prihvaćeno mišljenje kako jutarnje mučnine potvrđuju dobar razvoj trudnoće. Žene koje pate od mučnine u prvih 12 tjedana čak za 70 posto imaju manji rizik od gubitka ploda, a što duže potraje takvo stanje veća je vjerojatnost kako će trudnoća potrajati do kraja. 

'Najbolji je savjet zdrava djeta, manja količina stresa i dobro raspoloženje kod žena koje su u ranoj fazi trudnoće, pa ćak i kod onih koje namjeravaju uskoro ostati trudne. Razgovarali smo s tisućama žena koje su pretrpjele spontani pobačaj i očajnički žele spriječiti da se to ponovi. Na žalost, još nemamo sve odgovore, ali nadamo se kako će ova otkrića pomoći da se bitno smanji rizik', kažu istraživači, na čelu sa Noreen Maconochie.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene