Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisi za novi dan

Skupi lijekovi i dalje teško dostupni pacijentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge pacijenata udružene u Koaliciju udruga u zdravstvu od srpnja ove godine prikupljaju potpise na Peticiji za kvalitetnije liječenje kroničnih, teških i rijetkih bolesti želeći upozoriti nadležne da se pacijenti i dalje susreću s velikim problemima kada trebaju neki skupi lijek.

Prikupljanje potpisa u trgovačkom centru Avenue Mall je pri kraju, a dosad je prikupljeno 20 tisuća potpisa koji će u siječnju iduće godine biti poslana Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Bolja prevencija, manje oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krajnje vrijeme da se nešto poduzme Sve više oboljelih od raka pluća, a država još nije uvela preventivni program

Katarina Katavić iz Udruge oboljelih i liječenih od malignih bolesti 'Za novi dan' ističe da najteži bolesnici često ne mogu dobiti potreban lijek jer nije uvršten na Listu skupih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili pak zbog procedure odobravanja moraju dugo čekati da bi potreban lijek dobili.

Tipičan primjer jest nabavka interferona potrebnog za liječenje hepatitisa C za svega 210 pacijenata iako se od te bolesti trenutno liječi više od 400 pacijenata, ili pak dvogodišnja uzaludna traženja udruga pacijenata da se na Listu skupih lijekova uvrsti lijek Sutent za liječenje karcinoma bubrega, koji danas u Europi i svijetu predstavlja tzv. prvu liniju liječenja te bolesti. 

'Iako imamo informacije da će Sutent biti uvršten tijekom iduće godine, on neće biti dostupan svima pacijentima s karcinomom bubrega', rekla je Katavić.

Unatoč tome što pozdravljaju povećanje novca za lijekove u zdravstvenom proračunu za iduću godinu, u KUZ-u su vrlo kritični prema postojećem sustavu sporog i ograničenog uvrštavanja lijekova na Listu.

U situaciji kada je više tzv. pametnih i ciljanih lijekova, zbog kojih se oboljeli od karcinoma sve dugotrajnije i uspješnije liječenje, hrvatski pacijenti nemaju nikakvih šansi, smatra Katarina Katavić.

Udruge pacijenata nisu sudjelovale u izradi zdravstvenih zakona koji su temelj reforme, pa traže da sudjeluju u donošenju podzakonskih akata koji se odnose na pacijente. Jadran Zdunić iz Udruge ABC Hepatitis kaže kako bi se time pokazala dobra volja da se pacijente uključi u suodlučivanje o njihovim pravima, čime bi ih se učinilo i odgovornima za njihovo zdravlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene