Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolesti haraju

Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

Beba
Beba Foto: Dnevnik Nove TV
Liječnici u dječjoj bolnici u Klaićevoj imaju puno posla. Trenutačno najviše malenih pacijenata dolazi s RSV-om, a i gripa je na svom vrhuncu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Oko 80 posto hospitaliziranih u Dječjoj bolnici u Zagrebu hospitalizirano je zbog RSV-a, respiratornog sincicijskog virusa koji najviše pogađa dojenčad.

"Pun nam je odjel, znači to je tipičan RSV bronhiolotis, upala malih dišnih putova. Dojenčadi to pričinjava velike probleme zbog disanja i nemogućnosti hranjenja, zakašljavaju se, otežano dišu", objasnila je dežurna liječnica prim. mr. sc. Maja Batinica.

Zbog povećanog broja pacijenata, doktorica dodaje kako su smanjili hladne obrade, odnosno hospitalizacije koje nisu hitne i mogu čekati.

I ostale respiratorne bolesti haraju. Ove sezone zabilježeno je 5577 slučajeva hripavca, najviše kod djece u dobi od 10 do 14 godina. Najviše oboljelih bilo je u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

Ima i gripe i COVID-a, u Klinici Fran Mihaljević zastupljenija je gripa.

"Kroz našu centralnu prijemnu ambulantu dnevno prođe između 150 i 180 bolesnika što odraslih što djece. Možemo reći da smo sad na vrhuncu gripe, a u narednom razdoblju ja se ipak nadam da ćemo krenuti silaznom putanjom kako će dolaziti topliji dani", objasnila je prim. dr. sc. Marta Perović Mihanović iz Klinike za infektivne bolesti.

Osim na viroze, ljudi su se liječnicima u Zagrebu ovih dana javljali i zbog problema sa zrakom. Iz NZJZ Andrija Štampara kažu da se u zraku nakupljaju lebdeće čestice zbog pojačanog grijanja i ostalih čimbenika koji tome pogoduju poput meteoroloških prilika. Prate situaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me"

"Trenutno nema neke veće opasnosti za zdravlje građana osim da kad su tako malo čestice povišene ne preporučujemo jaku fizičku aktivnost na otvorenom sada", rekao je prof. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ-a.

Što se tiče problema s neugodnim mirisima na Srebrnjaku od prije neki dan, analizirat će se voda od tamo. Uzorci na analizu stižu u ponedjeljak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene