Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Samo jedna čašica alkohola štiti srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova je studija pokazala da i druge vrste alkohola pružaju jednaki protektivni učinak kao i crno vino. Međutim blagotvorni se učinak odnosi na jedno alkoholno piće dnevno – više od toga izbrisuje povoljni učinak.

U studiji je sudjelovalo 13 zdravih nepušaća. Ispitanici su dobivali ili 1 dcl crnog vina ili 0,3 dcl etanola ili vodu u tri navrata tokom dva tjedna. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Rezultati su pokazali usporeni rad srca u ispitanika koji su popili jedno piće crnog vina ili alkohola, no, nakon dva pića otkucaji srca kao i količina krvi koja se iz srca ispumpava su se povećali. 

Povećana frekvencija srca se smatra rizičnim čimbenikom za razvoj hipertenzije i otkazivanje rada srca.

Treba uzeti u obzir da se promatrao utjecaj samo povremenog unosa alkohola te da se odgovor na unos alkohola razlikuje od osobe do osobe, ističu autori studije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene