Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi sa snom

Otkrijte koja hrana pomaže da zaspete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neka hrana može pomoći da čvrsto zaspemo. Često je uzrok nesanice pad šećera u krvi, a adekvatni proteini i zdrave masti mogu pomoći u stabiliziranju krvi u šećeru tijekom noći te dopustiti jetri da otpušta nataložene molekule šećera koje su potrebne za dobar san.

Hrana može pomoći u proizvodnji moždanih neurotransmitera i stvoriti umirujuće rezultate u tijelu. Ovo su neke namirnice koje vam mogu pomoći da zaspete.

Pročitajte i ovo S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura

>> Umorni ste? A san nije ni blizu...

Višnje

Višnje sadrže melatonin, hormon koji u mozgu proizvodi žlijezda epifiza. Taj hormon regulira budnost i spavanje. Kada se smrači, oči osjećaju promjenu u svjetlosti i počnu proizvoditi melatonin koji komunicira s tijelom, obavještavajući ga da je vrijeme za spavanje. Osim toga, melatonin je važan antioksidant u tijelu poznat po borbi protiv raka.

Bućine koštice

Bućine koštice imaju relativno visoke razine amino kiseline – tryptophana. Trytophan je amino kiselina koju tijelo koristi kako bi proizveo serotonin, poznatu neurotransmitersku kemikaliju koja regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Previše ili premalo serotonina dovodi do abnormalnih mentalnih stanja, poput depresije.

Osim trytophana, bučine koštice sadrže i visoke razine cinka koje mogu mozgu pomoći da pretvore trytophan u serotonin. Razine serotonina su obično niske kod ljudi koji se često bude po noći.

Zobena kaša

Zob je tradicionalni biljni lijek poznat po tome da umiruje. Ona je nutritivna za iscrpljeni živčani sustav. Često se preporučava redoviti unos zobi koji pomaže ljudskom tijelu da se efektivnije nosi s dugoročnim stresom.

Zob sadrži melatonin i složene ugljikohidrate koji mogu pomoći da više tryptophana uđe u mozak i pomogne u uspavljivanju. Također sadrži vitamin B6, koji pomaže da se u mozgu proizvodi više serotonina. Iako se zobena kaša većinom jede za doručak, ona je i dobra hrana za večeru.

Radič

Ovo zeleno povrće obiluje nutrientima. Iako tradicionalno i nije poznat kao hrana koja pomaže zaspati, otkriveno je kako njegova pomoć u čišćenu jetre može pomoći u spavanju. Zdrava jetra balansirat će šećer u krvi. To je glavni faktor kod nesanice i buđenju tijekom noći. Hormonalni problemi, pogotovo tijekom menopauze kod žena također mogu izazvati problem spavanja, a radič ga pomaže riješiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene