Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog estrogena

Odgađanje rađanja - veće šanse za rak maternice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više žena obolijeva od raka maternice jer imaju tek jedno ili čak nijedno dijete, pokazuju podaci britanskog Centra za istraživanje raka. U posljednjih 30 godina stope oboljelih porasle su za skoro 50 posto.

Žene se zbog karijere odriču rađanja, a to ima utjecaja na njihove hormone. Rizik obolijevanja još je veći kod žena s viškom kilograma. Na 100 tisuća žena, svaka 19.-ta oboli od ovog tipa raka. 1975. godine obolijevala je svaka 13.-ta žena. To je četvrti najčešći oblik tumora kod žena, a stope obolijevanja porasle su brže nego kod bilo kojeg oblika raka, osim malignog melanoma, odnosno raka kože.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Rak maternice obično se javlja u menopauzi, između 60.-te i 69.-te godine. Veće su šanse za obolijevanje i kod onih žena koje u krvi imaju povećanu razinu estrogena, piše Daily Mail. Razina tog hormona smanjuje se tijekom trudnoće, a one koje imaju manje djece ili odgađaju s trudnoćom, duži su period izložene estrogenu.

'Razina estrogena se smanjuje tijekom menstrualnog ciklusa i trudnoće. To znači da su žene, s više djece, manje vremena tijekom života izložene riziku oboljenja', rekla je Jessica Harris, osoba zadužena za informacije u britanskom Centru za istraživanje raka. Prema službenim statistikama, jedna od pet žena ne rodi svoje prvo dijete do 40 godine, što je duplo više žena nego prije 20 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene