Grupa znanstvenika tvrdi da su po razini antioksidansa kokice zdravije od voća i povrća. Pune su antioksidanta, poznatih kao polifenol, piše Daily Mail. Oni smanjuju učinak starenja na mozak, odnosno pomažu u borbi s molekulama koje oštećuju stanice.
Pročitajte i ovo
Nema zabrana, ali...
U osnovne škole dolaze zdravi jelovnici!
Zbog pretilosti učenika
Evo koja hrana se izbacuje iz osnovnih škola!
Otkriveno je da kokice imaju visoku razinu koncentriranih antioksidanta jer su sastavljeni od samo četiri posto vode dok su mnogo razrijeđeniji u voću i povrću s obzirom na to da su te namirnice sastavljene od 90 posto tekućine.
>> Kokice najzdravije grickalice
Jedna porcija kokica, prema procjenama znanstvenika, ima 300 miligrama antioksidanta, gotovo dvostruko više od jednake porcije voća. Osim toga u kokicama se nalazi i visoka razina vlakna. Znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji objavili su svoje spoznaje na sastanku American Chemical Society u San Diegu.
'Kokice zaslužuju više poštovanja. One su nutritivno zlato', rekao je sudionik u istraživanju Joe Vinson. Međutim, to nije hrana na kojoj bi trebalo temeljiti dnevni obrok budući da ne sadrži vitamine i nutrijente koje možemo pronaći u voću i povrću.
'Jedna porcija kokica 'pokrit' će više od 70 posto potrebnog dnevnog unosa žitarica. Prosječna osoba ispuni potreban preporučeni unos svega 50 posto, a kokice im mogu pomoći da nadoknade taj nedostatak', rekao je Vinson. Tajna kalorija kod kokica krije se u pripremi. 'Kokice pečene u mikrovalnoj pećnici imaju dvostruko više kalorija od onih koje se peku na štednjaku', zaključuje Vinson.