Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetke, ali drugi uzrok smrtnosti

Nacionalni je dan djece oboljele od malignih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava kao podsjetnik na teške bolesti od kojih u Europi godišnje obolijeva 16,5 tisuća djece u dobi do 15. godine, dok je u Hrvatskoj godišnje stotinu novooboljele djece od malignih bolesti, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah poslije prometnih nesreća. Kod djece one imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Zato je, ističu u Ministarstvu zdravstva, važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju.

Pod pokroviteljstvom ministarstva Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježavaju danas u Splitu Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus te Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku okruglim stolom na temu 'Mostovima zajedničke suradnje omogućimo djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti najbolja liječenja, te život poslije njih'.

Cilj skupa je jačanje razmjene iskustava dobre prakse i poticanja svih koji rade s djecom na kvalitetniju suradnju i time ostvarenje najbolje moguće prakse liječenja djece i psihosocijalne podrške obiteljima.

'Univerzalni pristup i dostupnost suvremenim postupcima liječenja te psihološka potpora obiteljima izuzetno su važni elementi u pristupu liječenja djece, te se želimo zahvaliti svima koji ulažu napore upravo na području podizanja kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti', ističe se u priopćenju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH. Izražavajući podršku svim roditeljskim udrugama koje svojom potporom stoje uz obitelji i male bolesnike, ministarstvo ističe da će i dalje pružati podršku konkretnim aktivnostima usmjerenima prema poboljšanju kvalitete liječenja djece oboljelih od malignih bolesti. (Hina)

Pročitajte i ovo Srce: Ilustracija - 1 važnost zdravog življenja Plan za srce: Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva o detaljima: "To je jedna tempirana bomba" Mreža Hitne pomoći u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Ukupno 914 timova Analiza Dnevnika Nove TV: Kako izgleda mreža Hitne pomoći u Hrvatskoj?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene