Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na operaciju kod starijeg ili mlađeg kirurga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Starost kirurga nije čimbenik koji značajno pridonosi razini operativnog mortaliteta.

Ima li dob operativnog kirurga utjecaj na operativni mortalitet?

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

Da bi pronašli odgovor na ovo pitanje, autori studije koristili su podatke od 461 000 zahvata kako bi otkrili povezanost starosti dokumentiranih operatera i kirurškog mortaliteta. 

Za neke zahvate, poput pankretektomije, koronarne arterijske kirurgije i karotidne endarterektomije, kirurzi stari 60 i više godina, imali su više stope mortaliteta od mlađih kirurga. 

Međutim, za ostale podjednako složene zahvate, poput ezofagektomije, nisu zamijećeni učinci starosti kirurga na mortalitet. Opseg zahvata se također mora uzeti u obzir kod određivanja utjecaja starosti kirurga.

Iz ove studije proizlazi zaključak kako starost kirurga nije čimbenik koji značajno pridonosi razini operativnog mortaliteta. Nejasno je zašto se učinak dobi proučavao samo na nekoliko složenih procedura, a ne na druge jednake kompleksnosti. 

Međutim, za pacijente koji se nalaze pred odlukom odabira kirurga, zaključak je utješan: rezultati nakon zahvata koje su izveli stariji kirurzi mogu se usporediti s rezultatima mlađih kirurga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene