Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Molekula DCA pomaže u liječenju raka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeftina i neotrovna molekulica mogla bi se uskoro primjenjivati u liječenju više vrsta raka, izjavili su kanadski znanstvenici.

Radovi Evangelosa Michelakisa sa sveučilišta u Alberti pokazali su da molekula dihloroacetata (DCA) može uzrokovati regresiju više vrsta raka, napose pluća, dojke i mozga, dodaje sveučilište u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stravično Otkriveni zatvori smrti u Raki - "Ovo je najgore mjesto u kojem sam ikad bio" Slika nije dostupna Odneseno više od 330.000 života Pao grad koji je bio simbol najvećih okrutnosti zloglasne džihadističke organizacije

Početni rezultati istraživanja koje provode Michelakis i njegovi
kolege objavljeni su u utorak u medicinskom časopisu Cancer Cell.

Čini se da DCA popravlja oštećenja koja rak uzrokuje na
mitohondrijima, dijelovima stanica koji hranu pretvaraju u energiju, i da se njegovom primjenom "smanjuju zloćudni tumori kako u kušalici, tako i na životinjama".

"Mislim da se DCA može koristiti za liječenje raka jer koči osnovni proces u razvoju raka koji je tipičan za kancerozne stanice", ističe Michelakis.

"DCA obnavlja funkciju mitohondrija uzrokujući smrt kancerozne stanice", rekao je Sebastien Bonnet koji sudjeluje u istraživanju.

Usto, DCA ne djeluje na zdrave stanice, dok današnji lijekovi ne mogu razlikovati zdravu od bolesne stanice", dodao je.

DCA je važan jer bi ta tvar "mogla omogućiti liječenje različitih
vrsta raka kojima je zajedničko da koče djelovanje mitohondrija", ističe Michelakis. Usto ga organizam lako apsorbira oralnim putem i "razmjerno je neotrovna molekula" koja se odmah može ispitati na bolesnicima, rekao je.

"Ova početna istraživanja pružaju nadu za sve koji boluju od raka", ocijenio je Philip Branton, voditelj odjela za rak na Institutu za medicinska istraživanja u Kanadi koji je financirao radove Michelakisa i suradnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene