Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lijekovi za artritis ne povećavaju rizik za rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularni lijekovi za reumatoidni artritis koji blokiraju protein povezan s upalom, kako se čini, ne povećavaju rizik za rak, kažu španjolski istraživači.

Lijekovi poznati kao blokatori TNF-a djeluju na imunološki sustav blokirajući aktivnost upalnoga proteina TNF-a, odnosno faktora tumorske nekroze.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe"

Ti su lijekovi u uporabi od 1998., ali su neke studije pokazivale da njihovom uporabom raste rizik za rak - posebno rak pluća i limfom - jer ublažavaju reakciju imunološkog sustava.

'Unatoč strahovima, blokiranje TNF-a ne povećava opasnost obolijevanja od raka', rekao je dr. Loreto Carmona iz Španjolske zaklade za reumatologiju u Madridu.

Carmona, koji je predstavio svoje istraživanje na godišnjem sastanku Američke udruge reumatologa koji se održava u San Franciscu, koristio se podacima iz zdravstvenih kartona iz dvaju španjolskih registara pacijenata.

U jednome su bili podaci o 4500 osoba koji su uzimali lijekove od 2001. do 2007., dok su u drugome bili podaci o 800 pacijenata iz razdoblja od 1999. do 2005. koji nisu uzimali lijekove.

Istraživači su otkrili 70 slučajeva raka u skupini koja je uzimala lijekove, odnosno 29 slučajeva raka u skupini koja nije uzimala lijekove.

Budući da su skupine bile različite veličine i da su obuhvaćale različita razdoblja, znanstvenici su napravili kalkulaciju koja nije pokazivala statističku razliku u riziku za rak.

Dr. Eric Matteson iz klinike Mayo u Rochesteru, koji nije sudjelovao u istraživanju, ocijenio je da istraživanje pokazuje kako je ukupna stopa rizika za rak, ako on uopće postoji, 'još vrlo mala'.

No, upozorio je na nekoliko ograničenja studije, od kojih je glavno da ispitanici nisu unaprijed razvrstani po dobi, spolu i drugim zdravstvenim problemima.

Među blokatorima TNF-a su Remicade ili infliximab, Humira ili adalimumab, Enbrel ili etanercept i Cimzia ili certolizumab pegol. 

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest i često pogađa mlade osobe, izazivajući bolove, otekline i ukočenost. Tom je bolešću širom svijeta pogođeno 20 milijuna ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene