Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan srca

Liječnici upozoravaju: Vrijeme je da se ostavite loših navika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdrav život, kretanje i pravilna prehrana, čovjekov su saveznik u prevenciji bolesti srca!

U Hrvatskoj je stanje alarmantno - svaka druga osoba umire od srčanih bolesti. Liječnici upozoravaju - vrijeme je da se ostavite loših navika, prije svega - pušenja!

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Gospodin Franjo Premuž je srčani bolesnik. Komplikacije su počele prije 10 godina. 'Počelo je s visokom temperaturom, jako visokom. Mislili su da je gripa, međutim nije bila. Završio sam u zaraznoj bolnici i tamo su ustanovili sepsu', rekao je gospodin Premuž.

Nakon toga liječnici su utvrdili da ima gnojnu upalu srca, pa je odmah morao na operaciju. 'Tek kad se sepsa smanjila, onda sam se počeo sjećati. Do toga se nisam sjećao jer sam imao strašno visoku temperaturu', dodao je.

>> Koliko je prodavača odbilo prodati cigarete maloljetniku?

Od bolesti srca, odnosno koronarnih bolesti, umire najveći broj ljudi u svijetu. Najčešće pogađa muškarce do 50-te godine. 'Međutim, ono što treba još spomenuti, a to je da bolest sve češće dobivaju mlađe osobe.

'To je ono što pokušavamo spriječiti, odnosno naučiti ljude da brinu sami o svom zdravlju, jer ako neće brinuti, kad se bolest jednom dogodi, onda je liječenje puno teže', rekla je Mirjana Jembrek Gostović, liječnica iz Srčane poliklinike.

Najčešći uzroci oboljenja srca su pušenje, prekomjerna težina, premalo kretanja i stresan način života. 'Dođe do srčanog ili moždanog udara ili bolesti bubrega ili perifernih krvnih žila', dodala je.

Liječnici preporučuju što više konzumiranja zdravih namirnica, svakodnevno kretanje i izbjegavanje loših navika. Jer upravo je zdrav način života ključan za oporavak i manju mogućnost od oboljenja srca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene