Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostupne svima

Koliko je prodavača odbilo prodati cigarete maloljetniku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tinejdžer s cigaretom u ruci sasvim je uobičajena slika. Ali kad se brojke zbroje, shvatimo da pogled na taj prizor nije samo neugodan, već i skup! Ekipa Provjerenog donosi objašnjenje.

Možete li zamisliti što bi država mogla s 2 i pol milijarde kuna? Zapravo - koliko škola bi se tim novcem obnovilo ili koliko opreme za bolnice kupilo? Upravo toliko, više od 2 milijarde kuna, Hrvatska troši na liječenje bolesti povezanih s pušenjem.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa"

A kako i ne bi kad su cigarete dostupne svima - čak i onima koji ih po zakonu ne bi smjeli kupovati! Jeste li ikada doživjeli da u redu ispred vas netko tinejdžeru odbije prodati kutiju? Vrlo vjerojatno je vaš odgovor ne. Zato je nedavno krenula kampanja Činim dobro - ne prodajem cigarete maloljetnicima.

Dva dana nakon njezinog početka, ekipa Provjerenog istražila je - je li ovaj apel stigao do prodavača?

>> 'Činim dobro, ne prodajem cigarete maloljetnicima'

"S obzirom na našu kulturu, tinejdžer vjeruje kako je puno odrasliji ako ima cigaretu u ruci i da mu, naravno, takva vrsta ponašanja pomaže i da o sebi možda ima neko bolje mišljenje koje, očito i nažalost, nije mogao steći na nekim drugim poljima svoga života, rasta i razvoja", rekla nam je dr.sc. Dejana Bouillet, socijalna pedagoginja.

Ekipa Provjerenog snimala je 16-godišnjeg glumca u trgovinama i na kioscima dok je pokušavao kupiti kutiju cigareta. Je li uspio? Pogledajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene