Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zapravo im ne pomaže

Istraživanje: Najteže bolesni previše vjeruju u kemoterapiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje dvije trećine bolesnika s uznapredovalim rakom vjeruje da bi ih kemoterapija koju primaju mogla izliječiti iako tu terapiju primaju samo zato da bi se dobilo na vremenu ili im se ublažile patnje, pokazalo je američko istraživanje.

Prema radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, 69 posto pacijenata u terminalnom stadiju raka pluća i 81 posto onih s fatalnim rakom debelog crijeva i rektuma nisu shvaćali da nije ni najmanje vjerojatno da će kemoterapija izliječiti njihovu bolest.

"Njihova očekivanja nisu u skladu sa stvarnošću", kaže voditelj istraživanja Deborah Schrag s Dana-Farber instituta za rak u Bostonu. Stručnjaci pri tom dodaju da su upravo pacijenti koji su najpohvalnije govorili o sposobnostima njihovih liječnika da s njima komuniciraju zapravo najmanje shvaćali cilj njihove kemoterapije. "Teško je razgovarati s ljudima i reći im da ne možemo izliječiti njihov rak", kaže Schrag.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti"

>> Vježbanje u 70-im godinama zaustavlja atrofiju mozga

Istraživanje je rezultat razgovora s gotovo 1200 pacijenata s rakom koji se proširio i svi su bili na kemoterapiji. "Činjenica da je 20 do 30 posto pacijenata uviđalo da ne postoje gotovo nikakvi izgledi da ih kemoterapija izliječi pokazuje da barem neki pacijenti mogu prihvatiti stvarnost i priznati je ispitivaču", napisali su znanstvenici u radu.

Znanstvenici smatraju da su takvi rezultati plod niza faktora: pacijentima nije rečeno da imaju neizlječivu bolest ili im nije rečeno na način da to razumiju, ili bolesnici odabiru ne vjerovati u rečeno do toga da su naprosto previše optimistični, napisali su Thomas Smith i Dan Longo s medicinskog fakulteta sveučilišta Johna Hopkinsa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene