Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cjepivo za rak grlića maternice i za žene iznad 30

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se novo cjepivo protiv virusa HPV, koji uzrokuje rak grlića maternice, prošle godine pojavilo na tržištu, mnoge su žene, zbog svoje životne dobi, bile isključene kao potencijalne korisnice.

Gardasil, cjepivo američkog proizvođača Merck & Co, može se propisati jedino ženama u dobi do 26 godina.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće"

Zdravstveni stručnjaci ističu, međutim, da valja štititi i starije
žene, poglavito stoga što rak grlića maternice uobičajeno pogađa žene u vrijeme kada imaju između 30 i 50 godina starosti.

"Opasnost od raka grlića maternice povećava se s godinama", kazala je Diane Harper, onkologinja i profesorica na Odjelu za ženske i rodne studije u Dartmouth Collegu.

Nedavno lansiranje na azijsko tržište, u Manili (glavni grad
Filipina) drugog cjepiva koje ima potencijal sprečavati rak grlića maternice u žena iznad 30, Harper je vidi kao "znak početka novog doba u budućem postupanju prema raku grlića maternice u populaciji starijih žena".

Harper je radila s tvrtkom GlaxoSmithKline (GKS) na razvoju
Cervarixa, cjepiva koje se može propisivati ženama do 50 godina starosti i štititi ih od tipova HPV (Humani papiloma virus) koji izaziva rak grlića maternice.

Prošlog tjedna GSK je lansirao Cervarix na Filipinima, prvoj azijskoj zemlji koja je odobrila distribuciju tog cjepiva.

Cervarix je zasad dostupan u Australiji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Keniji, a testiran je na više od 18.000 žena u kliničkim ispitivanjima. On štiti žene od tipova HPV 16 i 18, koji zajedno izazivaju više od 70 posto svih slučajeva raka grlića maternice.

Cjepivo se daje u tri doze dulje od šest mjeseci i trenutačno stoji oko 300 američkih dolara, što je cijena slična Gardasilu. Stoga zdravstveni djelatnici pozivaju vlade da subvencioniraju cijepljenje kako bi se zaštitio što veći broj korisnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene