Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povorka u centru Zagreba

Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće"

Održan je 24. Dan ružičaste vrpce. U povorci sjećanja na preminule od raka dojke danas su hodale i one žene koje svoju borbu još uvijek prolaze. Dobre su vijesti da se u Hrvatskoj smanjuje smrtnost od ove bolesti.

U povorci sjećanja na umrle od raka dojke danas su šetale i žene koje su se od raka izliječile - Ljuba, Marija i Anđelina.

"Ja sam bila sva ono izvan sebe, u panici - što je sad ovo, što se to meni događa. Onda mi je doktor objasnio što će se dogoditi - 'nemojte se ništa, sve je oke, otpast će vam kosa, možda i nokti'", ispričala je Anđelina.

"Nekako mislila sam da se to meni ne dešava, da je to nemoguće. Borila sam se i rekla sam - 'Bori se sama'", prisjetila se Marija.

Ljuba je rekla da je išla na 16 komoterapija i 15 zračenja. Sada je dobro.

Pročitajte i ovo Ilustracija drugi u dva dana Novi napad na tim hitne pomoći! "Skinuo se u gaćice psujući i prijeteći da će nas zaklati i ubiti. Zaletio se prema meni i udario me u lice"

Bilo im je teško, ali nisu odustajale. Sanja Šutej je onkološka pacijentica i radi u udruzi Europa Donna. Pomaže i daje savjete oboljelima.

"Mnoge me zovu i dajem im potporu i kad im kažem da sam prošla tri karcinoma, da sam danas sretna i zadovoljna žena - dadem im jedan poticaj", rekla je.

Broj novooboljelih od karcinoma dojke raste, ali dobra je vijest da je smrtnost manja za gotovo 30 posto. Međutim, liječnike zabrinjava nešto drugo.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar i prosvjednica Javna molitva krunice VIDEO Pogledajte žestoku svađu Pernara i prosvjednice: "Bolestan si, odi na je*eno Vrapče!"

"Pa primjetili smo da je sve više i više mladih žena, negdje 3,2 posto više svaku godinu u odnosu na prethodnu, što je puno. To su mlade žene od 20. godine na dalje, to su žene koje imaju malu djecu, koje su radno sposobne", ispričala je predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak.

Ako se karcinom otkrije na vrijeme, šansa za izlječenje je vrlo visoka - gotovo 98 posto, stoga su pregledi i samopregledi iznimno važni, istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

"Sve žene koje imaju obiteljsku anamnezu - što znači da po ženskoj lozi majka, sestra, majčina tetka, imaju već otkriveni rak dojke ili boluju od neke druge maligne bolesti dojke - je preporuka da počnu ranije obavljati preglede", rekla je Ankica Džono Boban iz ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Prvu mamografiju trebalo bi napraviti s 40 godina. Od 50. godine liječnici kažu - odazovite se na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene