Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četvrtina odraslih ima povišen krvni tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako broj osoba s povišenim krvnim tlakom nastavi rasti sadašnjim tempom u svijetu će u roku od 20 godina od hipertenzije patiti 1,56 milijardi ljudi.

Povišeni krvni tlak je povezan s povećanim rizikom za bolesti srca, moždani udar i smrt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čokoladom protiv povišenog tlaka Slika nije dostupna Kakao protiv visokog krvnog tlaka

Podaci koje je objavio znanstveni časopis The Lancet pokazuju da je 2000. godine povišeni tlak imalo 972 milijuna ljudi, a zbog nezdravog modernog životnog stila ova će se brojka do 2025. godine vjerojatno povećati na 1,56 milijardi.

Po riječima stručnjaka, veliki dio problema se odnosi i na slabo pridržavanje tretmana, čak i u zemljama u kojima cijena lijekova za pacijente ne predstavlja problem.

Naime, većina pacijenata vjeruje da je hipertenzija bolest koja se može izliječiti te prestaju uzimati lijekove nakon što privremeno snize krvni tlak.

Podaci pokazuju da stanovnici zapadnih zemalja imaju 90% izgleda da će u životu patiti od povišenog krvnog tlaka, najviše zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, prehrane koja obiluje solju i mašću, te konzumacije duhana i alkohola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene