Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čokoladom protiv povišenog tlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje njemačkih znanstvenika sugerira da već mala količina čokolade može sniziti krvni tlak te tako smanjiti rizik za moždani udar.

Istraživači iz Sveučilišne bolnice u Koelnu su pratili 44 ispitanika u dobi od 56 do 73 godine koji su imali povišeni krvni tlak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Pokazalo se da dnevna konzumacija samo 6 grama tamne čokolade (ekvivalent za 30 kalorija) uzrokuje klinički značajno snižavanje krvnog tlaka.

Već su ranija istraživanja pokazala da čokolada ima pozitivne učinke na hipertenziju zahvaljujući prisutnosti kakaa i flavanola.

No, dosad se vjerovalo da je za postizanje željenog učinka potrebna konzumacija većih količina čokolade te da bi na taj način pozitivni efekti bili poništeni zbog unosa visoke razine šećera i masti.

Kod nijednog sudionika novog istraživanja nije zabilježeno povećanje tjelesne mase niti promjene u razini glukoze i lipida u krvi.

Znanstvenici dodaju kako najbolja metoda prevencije bolesti srca i dalje ostaje konzumacija velikih količina voća i povrća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene