Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koja hrana skriva opasnosti?

Čaša soka na dan, sedam kg šećera na godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magazin Provjereno za sutrašnju emisiju istražio je koliko šećera i soli unosimo hranom i pićem, a da toga nismo ni svjesni.

Važnost uravnotežene prehrane ne može se zanemariti ako znamo da je gotovo polovica ljudi u Hrvatskoj pretila, a sve je više oboljelih od bolesti srca i krvnih žila. Uz kontrolu unosa šećera i soli u organizam te se brojke mogu smanjiti.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke

'Već su krenuli neki koraci u okviru nacionalnog akcijskog plana za smanjenje soli koje se provodi u suradnji sa svjetskom zdravstvenom organizacijom i već su se neke pekarske industrije uključile, očekujemo da će i neke druge industrije se pridružiti', rekla je Katica Antolić Degač iz HZJZ-a.

Ali znamo li uopće koja hrana i napici sadrže znatne količine šećera i soli? Ekipa magazina Provjereno za odgovore na ta pitanja posjetila je laboratorije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i doznala koliko soli pojedemo sa šnitom kruha, tanjurom juhe ili vrećicom čipsa, a koliko šećera se 'krije' u čaši voćnog soka i voćnom jogurtu.

Rješenje nikako nije u izbacivanju tih namirnica iz prehrane, već u određivanju prave mjere. 'Sol niti se ne smije potpuno izbaciti, nego se malo snizuje količina soli da bi još uvijek bilo prihvatljivo za konzumaciju', rekla je Sanja Katalenić Iljkić iz HZJZ-a.

Koja hrana nosi 'skrivene' šećere i soli doznajte u emisiji Provjereno sutra u 20.05h.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene