Važnost uravnotežene prehrane ne može se zanemariti ako znamo da je gotovo polovica ljudi u Hrvatskoj pretila, a sve je više oboljelih od bolesti srca i krvnih žila. Uz kontrolu unosa šećera i soli u organizam te se brojke mogu smanjiti.
Pročitajte i ovo
donosi provjereno
Apsurd hrvatskog zdravstva: Zbog dijagnoze ne može iz kuće bez aparata za kisik, a iz HZZO-a su je već dvaput odbili
Provjereno
Prozor dnevnog boravka Zoranov je jedini prozor u svijet: Nakon devet godina netko ga se napokon sjetio
'Već su krenuli neki koraci u okviru nacionalnog akcijskog plana za smanjenje soli koje se provodi u suradnji sa svjetskom zdravstvenom organizacijom i već su se neke pekarske industrije uključile, očekujemo da će i neke druge industrije se pridružiti', rekla je Katica Antolić Degač iz HZJZ-a.
Ali znamo li uopće koja hrana i napici sadrže znatne količine šećera i soli? Ekipa magazina Provjereno za odgovore na ta pitanja posjetila je laboratorije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i doznala koliko soli pojedemo sa šnitom kruha, tanjurom juhe ili vrećicom čipsa, a koliko šećera se 'krije' u čaši voćnog soka i voćnom jogurtu.
Rješenje nikako nije u izbacivanju tih namirnica iz prehrane, već u određivanju prave mjere. 'Sol niti se ne smije potpuno izbaciti, nego se malo snizuje količina soli da bi još uvijek bilo prihvatljivo za konzumaciju', rekla je Sanja Katalenić Iljkić iz HZJZ-a.
Koja hrana nosi 'skrivene' šećere i soli doznajte u emisiji Provjereno sutra u 20.05h.