Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova opasnost za trudnice

Čak i najslabiji analgetici mogu naštetiti djetetu u trudnoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korištenje čak i blagih lijekova protiv bolova za vrijeme trudnoće može naštetiti djetetu, pogotovo ako je riječ o dječaku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za majkom Šok na školskom dvorištu: Pronađena tek rođena beba, pothlađena i jedva živa Kelsey Hatcher MEDICINSKI FENOMEN Žena s dvije maternice rodila dvaput u dva dana: Ovo se događa jednom u 50 milijuna slučajeva

Grupa znanstvenika iz Danske, Finske i Francuske otkrila je kako su trudnoće za vrijeme kojih je majka koristila blage analgetike čak sedam puta rizičnije da se dijete rodi s nespuštenim testisima što može utjecati na njihovu plodnost, donosi britanski Guardian. Tako bi se i blagi analgetici, poput paracetamola, ibuprofena ili acetil-salicilne kiseline, trebali izbjegavati za vrijeme trudnoće.

>> Djeca majki koje su u trudnoći jele kikiriki sklonija alergijama

>> Trudnicama jedna kava u danu

Najveći negativni učinak analgetika je zabilježen u drugom tromjesečju trudnoće. Upotreba bilo kakvog lijeka protiv bolova u tom razdoblju udvostručuje rizik na dječakovo zdravlje. Posebno štetno je miješanje lijekova jer uzimanje više od jedne vrste lijeka protiv bolova povećavaju rizik za čak 16 puta.

Upotreba bilo kakvih analgetika ograničuju proizvodnju muških hormona što dovodi do nedostatnih stvaranja zalihe muških hormona testosterona tijekom presudne faze razdoblja kada se muški organi razvijaju. Ovim istraživanjem se baca novo svjetlo na dosadašnje znanstvene radove vezane uz pad plodnosti kod muškaraca. Do sada se mislilo kako je najveći razlog pada plodnosti onečišćenje okoliša jer se oko nas sve više nalazi štetnih kemikalija.

Jedna tableta štetnija od izlaganja kemikalijama

'Jedna tableta od 500 miligrama paracetamola sadrži više štetnih tvari za dijete nego kombinirano izlaganje 10 najštetnijih kemikalija u okolišu. Ovim istraživanjem smo dokazali kako prilikom trudnoće posebnu pažnju treba obratiti na korištenje bilo kakvih analgetika jer bi oni mogli biti jedni od glavnih razloga za neplodnost', izjavio je dr. Henrik Leffers, voditelj ovog istraživanja.

Trebaju li trudnice uzimati bilo kakve lijekove protiv bolova?

  • Ne trebaju, ovo istraživanje pokazuje kako su lijekovi štetni
  • Ne trebaju, postoje prirodni načini rješavanja bolova
  • Ne trebaju, bol se ionako može riješiti autosugestijom da bol ne postoji
  • Trebaju, teško je izdržati bol bez obzira na sve rizike
  • Trebaju, ne vjerujem ovom istraživanju jer se svaki dan pojavljuje neko novo pa sve izgleda kao natjecanje znanstvenika

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene