Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje zdravlja, ali i sigurnosti

Bebe su pod većim stresom ako ne spavaju s roditeljima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio pdijatara tvrdi da bi tek rođene bebe trebale dijeliti krevet s roditeljima dok ne napune barem tri godine.

Ovaj prijedlog pedijatara, koji se protivi nekim zdravstveno sigurnosnim pravilima, drži da je bebino srce pod većim stresom ako ju se ostavi samu da spava. Tvrde da se beba više odmori i naspava ukoliko spava na majčinim prsima.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašna tragedija Majka uspavanu bebu stavila u pećnicu umjesto u krevetić: Dijete je umrlo, njezino je objašnjenje šokantno Slučajan susret otkrio zamjenu 9-mjesečnih dječaka u rodilištu (Foto: Profimedia) Kobna pogreška Slučajan susret otkrio zamjenu 9-mjesečnih dječaka u rodilištu: Majke strepe čekajući nalaz DNK-a

Prijedlog o spavanju beba u roditeljskom krevetu dolazi od doktora Nilsa Bergmana, pedijatra na Sveučilištu Cape Town u Južnoafričkoj Republici. Tvrdi da odvojeno spavanje utječe na razvoj mozga te da preveliki stres na kraju može voditi problemima u ponašanju u kasnijoj dobi.

Novi savjeti nekolicine pedijatara tako su u suprotnosti dosadašnjim upozorenjima kojima se roditelje uvjerava da beba mora spavati u vlastitom krevetu. Naime, uvijek postoji mogućnost da majka u snu slučajno ozlijedi ili čak uguši vlastito dijete.

Posljednje istraživanje vezano za smrt novorođenčadi u Velikoj Britaniji je pokazalo da se gotovo dvije trećine neobjašnjivih smrti dogodilo dok su roditelji dijelili krevet s bebom. I dok su jedni za to da dijete spava u majčinom krevetu, drugi su protiv. Kao što to uvijek biva, istina je negdje u sredini pa se roditeljima preporučuje da je najsigurnije da beba spava u svom krevetiću, odmah pored roditeljskog kreveta.

>> Bebe razaznaju gramatiku ranije no što se mislilo

Doktor Bergman, prenosi Telegraph, ipak smatra da 'smrt u kolijevci' nema veze s blizinom roditelja za vrijeme spavanja. 'To se događa zbog drugih razloga poput otrovnih para, cigareta, alkohola, velikih tableta ili opasnih igračaka', tvrdi Nils Bergman. Pedijatar Bergman pratio je 16 novorođenčadi za vrijeme spavanja i primijetio da je srce beba koje su spavale u kolijevci kucalo čak tri puta brže od onih koje su spavale na majčinim prsima. Samo je 6 beba spavalo mirno u svojoj kolijevci.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene