Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Antidepresivi nemaju gotovo nikakav učinak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antidepresivi novijeg naraštaja kod većine pacijenata gotovo uopće ne djeluju, pokazali su rezultati istraživanja britanskih znanstvenika.

Kod najvećeg broja osoba sa srednje teškim depresijama, učinak antidepresiva gotovo je isti kao i kod lažnih, placebo lijekova, izvijestili su u utorak znanstvenici sa sveučilišta Hull.

Pročitajte i ovo Ilustracija: AFP Ne svojom voljom Čudnovati kljunaši u Australiji završili na antidepresivima Slika nije dostupna Šveđani tih problema nemaju Istraživanje pokazalo: Hrvatima propisuju jeftinije lijekove za depresije, koji izazivaju ovisnost

Lijekovi su djelovali samo kod vrlo male skupine pacijenata koji pate od najtežih depresija. Stoga gotovo nema razloga propisivati antidepresive, smatraju autori istraživanja.

"Razlika u poboljšanju stanja kod pacijenata koji uzimaju placebo i pacijenata koji konzumiraju antidepresive nije velika", izjavio je profesor Irving Kirsch s fakulteta za psihologiju sveučilišta Hull.

Istraživanje će biti objavljeno u stručnom časopisu "PLoS Medicine". Autori tvrde da je riječ o jednom od najtemeljitijih istraživanja o antidepresivima novijeg naraštaja.

Znanstvenici su u okviru istraživanja analizirali podatke iz 47
objavljenih i neobjavljenih kliničkih studija. Pritom su ispitivali
četiri najčešće korištena lijeka koji između ostaloga sadrže
fluoksetin, venlafaksin i paroksetin.

Promatrana su i istraživanja koja su potrebna za dopuštenje američke agencije za lijekove FDA.

Čak ni kliničke studije koje su upućivale na pozitivno djelovanje kod teško depresivnih pacijenata, nisu pokazale jasan učinak, priopćili su znanstvenici.

Neki od proizvođača odbacili su rezultate ovog istraživanja. Oni preporučuju pacijentima da nastave uzimati lijekove, tvrdeći da su druga istraživanja ukazala na njihove pozitivne učinke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene