Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smiješni dinosaur

Zove se Yi qi, majušan je i mogao bi biti nezavršen eksperiment u procesu evolucije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primitivni rođak ptica, Yi qi je imao krila, ali ne od perja već membrane.

Zove se Yi qi i majušan je, a taj smiješni dinosaur veličine goluba s krilima šišmiša pronađen u Kini mogao bi biti nezavršen eksperiment u procesu evolucije, piše znanstveni časopis Nature u izdanju od 29. travnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskapanja u tajnosti Novi tip dinosaura otkriven u Francuskoj Slika nije dostupna Tvrde paleontolozi Senzacionalno otkriće: SVI dinosauri su imali perje?!

Primitivni rođak ptica, Yi qi je imao krila, ali ne od perja već membrane kojima je letio pomalo kao šišimiš ili leteća vjeverica.

'Ne znamo je li Yi qi lepetao krilima ili lebdio ili je činio oboje, ali zacijelo je razvio tip krila koji je jedinstven u kontekstu prijelaza s dinosaura prema pticama', ističe profesor Xu Xing s Instituta za paleontologiju kralježnjaka u Pekingu.

Radnici kopali cestu pa pronašli jaja dinosaura

Minidinosaur je pripadao rodu Tiranosaura, a njegovo ime Yi qi na mandarinskom znači "čudno krilo".

Živio je prije otprilike 160 milijuna godina i pripadao porodici Scansoriopterygidae, malih pernatih dinosaura koji su postojali u doba srednje i kasne jure. Imao je duge prste i mogao se verati po drveću. Njegovi su fosili pronađeni samo u Kini.

Yi qi je težio 380 grama, ocjenjuje ekipa paleontologa koja je provela studiju. Imao je zube i zacijelo bio svežder. Ekipa je pronašla i perje duž njegova skeleta no to je perje usko i končasto.

Pravo iznenađenje je, međutim, čudnovata, lagano svinuta koštana šipka duga 13 centimetra koja na svakom zapešću završava s tri artikulirana prsta. Takvu strukturu posjeduju šišmiši i leteće vjeverice u kojih ona drži aerodinamičnu membranu.

FOTO Znanstvenici otkrili opakog europskog dinosaura

Znanstvenici nagađaju da je Yi qi neka vrst prerane leteće vjerverice.

'Takva koštana šipka evoluirala je u drugih skupina, no prvi je put pronađena kod jednog dinosaura. Yi qi bi dakle mogao predstavljati bizarno evolutivno iskustvo koje je u konačnici propalo', navodi Institut za paleontologiju iz Pekinga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene