Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra ideja iz Danske

Znate li što to 'raste' na ovom stablu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Danskoj postoji drveće kakvog nema nigdje drugdje na svijetu, a koristi se kako bi pomoglo djeci da razviju samostalnost.

Drvo duda varalica, kako ga zovu, raste i u Frederiksberg parku u Kopenhagenu i prepuno je duda varalica raznih boja, oblika, veličina i starosti. Njihov broj svakodnevno raste.

Pročitajte i ovo Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega" Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku

>> Djeca do druge godine trebaju ostaviti dude-varalice

Frederiksberg park postoji više od 250 godina i nalazi se u samom središtu Kopenhagena. U njemu se nalazi i najveće Drvo duda varalica u Danskoj, iako se diljem zemlje gotovo u svim gradovima i mjestima mogu pronaći manje verzije.

Kada djeca napune tri godine vrijeme je da se odreknu svojih najdražih rekvizita. A to nikada nije lako. U Danskoj stoga, roditelji djecu dovode do Drva duda varalica kako bi im olakšali odvajanje. Tamo djeca objese svoje dude ukrašene raznobojnim vrpcama i vrlo često im ostave i dirljivo oproštajno pismo.

'Jako volim svoju dudu. No, moram joj reći zbogom jer sam već velika djevojčica', stoji u jednom od oproštajnih pisama koje je ostavila djevojčica od 2,5 godine, a koje je, sudeći po rukopisu, po njezinu napustku napisao jedan od roditelja.

Djeca se uvijek mogu i vratiti do stabla i provjeriti 'kako je njihova duda'. Ova tradicija u Danskoj postoji dugi niz godina. Tako su na nekim stablima dude varalice objesili članovi iste obitelji, pa čak i nekoliko generacija.

G. Carlsberg svog sina do ovog stabla dovodi jednom mjesečno. I on je prije 30 godina na istom stablu objesio svoju dudu i nada se kako će to inspirirati njegovog sina da svojoj dudi lakše kaže - zbogom. 'Moj sin Lauris sada ima godinu dana. Jedan dan će i on svoju dudu objesiti na ovo drvo', kazao je g. Carlsberg.

Drvo je svojevrsna atrakcija i za turiste koji se tamo vrlo rado fotografiraju. Gđa. Silva iz Španjolske kaže kako je bila u više od 30 europskih zemalja, no da je ovo prvi put da vidi Drvo duda varalica. 'Milslim da je ovo odličan način da se kaže zbogom dudi, jer nije tako tužan kao kad im je jednostavno uzmete. Djeca znaju da odrastaju, znaju da je mogu ostaviti ovdje, i da je mogu 'posjetiti' kad god zažele'. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene