Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fenomen

Danas će se na nebu pojaviti 'Plavi Mjesec'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas će se na nebu, po drugi put ovog mjeseca, na nebu pojaviti Mjesec.

Svake treće godine u nizu, na nebu se pojavi jedan dodatni puni mjesec, onaj trinaesti u godini, kojeg astronomi zovu još i 'Plavi Mjesec'.

Pročitajte i ovo Trostruko Sunce na nebu (Foto: Screenhot Twitter/CGTN) Rijedak prirodni fenomen Kao da su u Star Warsu: Trostruko Sunce na nebu iznenadilo stanovnike Slika nije dostupna 'VRATA' U PODZEMNI SVIJET Otkriven razlog nastanka fenomena iz Sibira koji plaši lokalce

>> Novi jak razlog zbog kojeg bi se trebali kloniti Mjeseca!

Današnji neće biti trinaesti po redu ove godine, ali će ukupan broj punih Mjeseca na nebu ove godine, sa današnjim 'plavim' iznositi 13. Na nebu se neće pojaviti pravi plavi Mjesec, no provirite sutra kroz prozor i bacite pogled na događaj koji se događa jednom svake tri godine.

Posljednji put 'plavi Mjesec' pojavio se na Silvestrovo 2009. godine, što je bila izuzetna rijetkost svoje vrste.

Izraz 'Plavi Mjesec', u doba Shakespearea, označavao je rijedak ili apsurdan događaj, a koristi se već nekih 400 godina.

Vulkanske erupcije ili vrlo jaki požari, međutim, mogu biti uzrok da Mjesec doista i poprimi plavu boju. Kad u atmosferi završe čestice, primjerice vulkanskog pepela, koje su šire od valne duljine crvene svjetlosti (0.7 mikrona), onda te čestice ne propuštaju crveno svijetlo, no propuštaju druge boje pa promatračima sa Zemlje Mjesec izgleda plav, pojašnjavaju znanstvenici u NASA-i.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene