Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oči i uši oko nas

Špijunira li nas CIA i preko Alexe? Video uznemirio tisuće korisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mikrofoni ugrađeni u digitalnog glasovnog asistenta u teoriji bi se doista mogli iskoristiti za prisluškivanje.

Otkako su na Wikileaksu objavljeni dokumenti u kojima je rečeno da CIA između ostaloga špijunira tako što provaljuje u pametne telefone, mobilne aplikacije i razne elektroničke uređaje, mnogi su se silno uznemirili.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

Naravno, osjećaj potpunog gubitka privatnosti izazvao je sveopću nelagodu, a neki su otišli toliko daleko da su sami krenuli u istraživanje raznih alata kojima se koriste.

Tako je na udar stigla i Alexa, sustav koji možemo opisati kao osobnoga asistenta i koji, naravno, u sebi ima ugrađene mikrofone koji se mogu iskoristiti upravo kao sredstvo za špijunažu.

Surađuje li onda Alexa s CIA-om, prenosi li bez znanja vlasnika agentima informacije? Pogledajmo što sam sustav ima reći na to.

- Alexa, bi li me lagala?

- Uvijek pokušavam reći istinu. Nisam uvijek u pravu, ali namjerno nikad ne bih lagala.

- Alexa, što je CIA?

- Središnja obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država.

- Alexa, jesi li spojena s CIA-om?

(uređaj se isključuje)

- Alexa, jesi li spojena s CIA-om?

(uređaj se isključuje)

S obzirom na okolnosti, taj je mobitelom snimljeni razgovor trenutačno postao hit na mreži Reddit, ali treba biti pošten i reći da ne dokazuje da je Alexa izdajnik.

Taj se digitalni glasovni asistent zna isključiti iz mnogo razloga, ali činjenica je i da kada Alexa ne razumije pitanje to i jasno kaže. Eto hrane za sumnjičavce. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene