Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobodite Juliana Assangea

Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj"

Aktualno Galerija Provjed za Juliana Assangea - 5 Provjed za Juliana Assangea - 5 Foto: Afp Provjed za Juliana Assangea - 4 Provjed za Juliana Assangea - 4 Foto: Afp Provjed za Juliana Assangea - 3 Provjed za Juliana Assangea - 3 Foto: Afp Provjed za Juliana Assangea - 2 Provjed za Juliana Assangea - 2 Foto: Afp +1 Provjed za Juliana Assangea - 1 Galerija 1/6 >>
Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjem Julianu Assangeu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvješća putem WikiLeaksa.

Britansko pravosuđe započelo je u utorak preispitivanje zahtjeva Juliana Assangea kojim se traži osporavanje odluke o izručenju SAD-u zbog objave tajnih dokumenata, bez nazočnosti utemeljitelja WikiLeaksa koji je, prema riječima njegovog odvjetnika, bolestan i ne osjeća se dobro da bi nazočio saslušanju.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjemu Assangeu po 18 točaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvješća putem WikiLeaksa. Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav postupak nema opravdanja.

Pročitajte i ovo Aleksej i Oleg Navaljni Poznat vlastima Rusija izdala tjeralicu za bratom Alekseja Navaljnog

"Danas se ne osjeća dobro, nije prisutan u sudnici", rekao je na otvaranju ročišta na londonskom Visokom sudu Assangeov odvjetnik Edward Fitzgerald.

Assangeovi će odvjetnici pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnome saslušanju pred dvama sucima na Visokome sudu u Londonu, kada će možda posljednji put dobiti priliku da se zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stella prošli je tjedan kazala da se radi o pitanju života i smrti.

Na dvodnevnom saslušanju će britansko pravosuđe presuditi o odluci britanske vlade koja je u lipnju 2022. odbila Assangeovu žalbu na izručenje SAD-u. Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022., nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeova mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubojstva u slučaju da ga se deportira.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, prije nego li je odande izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona.

Pročitajte i ovo Milan u smogu veliko zagađenje zraka VIDEO Uzbuna u susjedstvu: Uvedena djelomična zabrana dizelskih vozila, ali to nije sve

Ispred suda u Londonu danas se okupila skupina ljudi skandirajući "Oslobodite Juliana Assangea". Njegova supruga Stella ih je pozvala da prosvjeduju "sve dok Julian ne bude oslobođen".

"Julianu i nama treba sloboda", rekla je njegova supruga.

Assangeovi mnogobrojni pristaše smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojega se kazneno goni zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Ako Assange dobije suglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Europski sud za ljudska prava (ECHR), na kojemu je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

SAD je priopćio da Assange ne bi bio zatvoren u najstrože čuvanom zatvoru u Coloradu, u ozloglašenom ADX Floranceu, poznatom kao "Alcatraz of the Rockies" u kojem su zatvoreni teroristi, ubojice, zloglasni nasilni zatvorenici i članovi suparničkih bandi.

Pročitajte i ovo Igor Sečin i Vladimir Putin Ivan Sečin Misteriozna iznenadna smrt sina ruskog oligarha: Uzrok neobično poznat, obitelj prisiljena kriti tugu

Pročitajte i ovo Jovenel Moise i Martine Moise naređeno njihovo uhićenje Šokantan rezultat istrage o ubojstvu zadnjeg predsjednika: Udovica se urotila s bivšim premijerom, otkriven i motiv

Također bi mu, kako tvrde američke vlasti, na raspolaganju bila zdravstvena skrb, uključujući i psihološku podršku. Također nije isključeno da bi mogao zatražiti služenje kazne u rodnoj Australiji.

Zbog objave više od 700.000 američkih povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, koji se najviše odnose na Irak i Afganistan, prijeti mu 175 godina zatvora.

U Londonu, Bruxellesu, Rimu i drugim gradovima organizirani su prosvjedi potpore, većinom ispred američkih veleposlanstava.

"On mora izaći iz zatvora, zar ne? On zapravo nije napravio ništa krivo osim što je rekao istinu, a kaže se da se u glasnika ne puca", rekao je Andrew, prosvjednik u Londonu.

"Ovdje sam jer je Julian Assange u zatvoru 13 godina, a svijet ne reagira, mediji ne reagiraju, a vlade svih zemalja zatvaraju oči. To je neprihvatljivo", komentirala je Patricia, prosvjednica u Buxellesu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene