Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

Uljepšava vam dan već 30 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koristite li često :) ? Jeste li znali da mu je danas rođendan?

Jednom od najkorištenijih oznaka rođendan je danas. Prvi je put objavljen prije 30 godina, točnije 19.rujna 1982. godine u 11:44 sati. Predložio ga je profesor Scott Fahlman, znanstvenik sa sveučilišta Carnegie Mellon.Svom je kolegi tada poslao poruku:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatno otkriće Još nam se i ruga: Znanstvenici uočili 'smajlića' u stanici raka Slika nije dostupna Fenomen nebeskih tijela FOTO: Smajlić iznad Australije

'Predlažem sljedeći niz znakova za označavanje šale :-)
Čitajte ga postrance. Zapravo, vjerojatno je mnogo ekonomičnije označiti stvari koje NISU šala, s obzirom na trenutačne trendove. Za to koristite :-( '.

Cilj emoticona bio je dopustiti korisnicima sveučilišne oglasne ploče da na taj način označe šaljive oglase. Ubrzo je prijedlog prihvaćen ne samo na kampusu već diljem svijeta.

Od tada pa do danas ova dva znaka dobila su svoje mnogobrojne inačice. A i one su postale neizostavan dio u internetskoj komunikaciji, budući da omogućavaju ljudima koji se ne vide i ne čuju pa tako ne mogu pratiti govor tijela ni ton izrečenih rečenica, da na lakše i brže načine izražavaju svoje osjećaje.

>> Još nam se i ruga: Znanstvenici uočili 'smajlića' u stanici raka

Osim u internetskoj komunikaciji, smajli je zbog svoje kratkoće i lakšeg izražavanja gotovo neizostavni dio SMS poruka.

Fahlman je u nedavnom intervjuu za Independent rekao kako nikada nije očekivao da će emoticon postati tako popularan, ali je i kritizirao nasljednike :) 'Mislim da su ružni i da uništavaju izazov pokušaja osmišljavanja pametnijeg načina da se izražavaju emocije putem korištenja standardnih znakova s tipkovnice. Ali, možda je to samo zato jer sam ja izumio drugačiju vrstu', rekao je profesor Fahlman.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene