Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati švedskog istraživanja

Djeca čiji su roditelj preminuli od raka skloniji samoozljeđivanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatnost samoozlijeđivanju dvostruka je veća kod one djece kojoj je jedan od roditelja preminuo od raka.

Dijete čiji je roditelj preminuo zbog karcinoma ima dvostruko veću šansu da će biti sklonije samoozlijeđivanju, a oko 20 posto onih koji imaju samo jednog roditelja nanijeli su si ozljede poput ozljeda nožem ili opekotina.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

>> 'Fast food' usporava razvoj inteligencije kod djece!

S druge strane, 10 je posto tinejdžera koji to učine, a čija su oba roditelja živa. Rezultati su to istraživanja koje je provedeno u Švedskoj na uzorku od 851 tinejdžera koji su u dobi od 13 do 16 godina ostali bez roditelja, te 451 tinejdžera koji su imali oba roditelja u dobi od 13. do 16. godine života.

Istraživanja provedena ranije pokazala su da djeca koja izgube jednog od roditelja češće imaju problema s alkoholom, drogama te psihičke probleme poput depresije.

„Ovo je istraživanje jedno od prvih koje je utvrdilo da gubitak roditelja zbog raka može biti jedinstveni faktor rizika za ovakvo ponašanje“, rekao je Stephen Lewis sa Sveučilišta Guelph u Ontariju koji nije bio uključen u istraživanje. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene