Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produženi radni staž

Radit ćemo sa 100 godina?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako smo počeli, u mirovinu bi mogli otići tek sa sto godina, smatraju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

John Beard, ravnatelj odjela za starenje Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je da bi se poslodavci trebali pripremiti za ubrzano starenje populacije. Zaposlenicima bi trebalo dopustiti da rade i duže nego se to od njih tradicionalno očekuje, ako tako žele i ako su sposobni za rad u tim godinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doma je dosadno Ima 100 godina i još ne želi u mirovinu! Slika nije dostupna Norveška u iščekivanju Otvoren je misteriozni paket star 100 godina!

Prema procjenama Državnog zavoda za statistiku RH, 2051. godine u Hrvatskoj bi moglo biti oko 3.700.000 stanovnika, a gotovo svaki treći stanovnik mogao bi biti stariji od 65 godina. Danas je to svaki četvrti. Nešto je bolja situacija u Australiji, do 2050., jedan od četiri Australca moglo bi biti starije od 65 godina.

Ovaj je trend zabrinuo vlade, budući da velik dio proračunskog novca odlazi na bolnice i štednju za mirovine. Ali Beard vidi stariju populaciju kao veliku priliku. ‘Starenje je često opisano kao teret društva. Naravno da će biti utjecaja na zdravstveni sustav i mirovine, ali društvo predviđa vještine i iskustva starijih ljudi. Njihovom marginalizacijom, tjeramo ih da postanu ovisni o mlađim generacijama’, rekao je Beard.

U Velikoj Britaniji korisnici interneta su stariji od 65 godina. Dok ideja o radu sa 100 godina može zvučati zastrašujuće, istraživanja koja dolaze iz SAD-a govore da je tek 20 posto umirovljenika svoje radno mjesto radije zamijenilo umirovljeničkim odmaranjem. Većina ih je ipak željela ostati zaposlena uz fleksibilnije radno vrijeme. Tako neke tamošnje tvrtke svojim zaposlenicima nude mogućnost rada 1.000 sati u godini dana nakon što im počnu umirovljenja.

Buduće bi generacije, prema procjeni Bearda mogle uzimati nekoliko godina slobodno da odgajaju djecu ili putuju, a onda raditi i do stotinu godina. ‘Mislim da će ljudi raditi do prilično kasno u svom životu, a starenje populacije to će i dopustiti’, kaže Beard.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene