Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularne destinacije

Za ostati bez daha: 10 manje poznatih prirodnih čuda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doznajte koja su to malo manje poznata prirodna čuda, a koja su od 2008. većinom i pod zaštitom UNESCO-a.

Pročitajte i ovo Požar u Španjolskoj Na terenu 10 helikoptera VIDEO Snažan požar izbio u nacionalnom parku: Naređena evakuacija, vatra progutala više od 300 hektara Posjetitelji nacionalnog parka Brijuni - 2 popularno odredište Nacionalni park koji obožavaju turisti slavi 40. rođendan: "Preselila bih se ovamo da mogu"

10) Vrata pakla u Turkmenistanu

Usred pustinje Karakoma u blizini sela Darvaza nalazi se rupa promjera oko 100 metara,a duboka više od 20. U toj rupi vječna vatra gori već desetinama godina i zato je zovu 'vrata pakla'.

Ipak, rupa nije djelo prirode već posljedica nesreće u nekadašnjem sovjetskom rudniku. 1971. godine bušenje je izazvalo urušavanje podzemne pećine koja je otkrila ogromnu rupu iz koje su istjecale ogromne količine toksičnog plina. Da bi eliminirali plin geolozi su ga odlučili zapaliti. No, nisu dobro procjenili dimenzije šupljine i plin koji je trebao izgorjeti za nekoliko tjedana i  dan danas neprekidno gori od 1971.

9) Tijesni kanjoni na jugozapadu SAD-a

Tijesni kanjoni na jugozapadu SAD-a protežu se kroz savezne države Utah i Arizona. Najpoznatiji, najimpresivniji i najduži tijesni kanjon je Buckskin Gulch (Klanac Jelenje Kože), 26 kilometara dugačak i preko 45 metara dubok procjep u stijenama. Kanjon je toliko uzak da se na nekim mjestima s leđa mora skinuti ruksak da bi se moglo proći dalje. 

8) Nacionalni park Tsingy de Bemaraha na Madagaskaru

Tsingy de Bemaraha je jedan od novijih nacionalnih parkova na Madagaskaru - otvoren je za javnost tek 1998. Park se nalazi na površini od 152.000 hektara i poznat je po svojim oštrim šiljcima od vapnenca koji mogu biti visoki i 50-ak metara. U parku se nalazi preko 200 životinjskih i 650 biljnih vrsta.

7) Koraljni greban Belizea

Koraljni greben Belizea je niz koraljnog grebenja koji se protežu uzduž obale Belizea - oko 300 metara prema sjeveru zemlje i 40 kilometara prema jugu. Dug je oko 300 kilometara što ga nakon Velikog koraljnog grebena u Australiji čini drugim najvećim koraljnim grebenom na svijetu.

6) Yellowstonska kaldera

Yellowstonska kaldera je vulkanska kaldera u Nacionalnom parku Yellowstone, a nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Wyominga. Procjene promjera kreću se od 55 do 72 kilometra. Od 2005. ova se kaldera naziva i supervulkanom.

Stručnjaci NASA-e su utvrdili da se ispod Yellowstonea, na dubini od 8.000 metara, nalazi najveća ikad otkrivena komora magme. Ispunjena magmom i plinom pod velikim tlakom, polagano gura tlo kaldere naviše. Hidrotermalni izvori i gejziri, rasprostranjeni po gotovo čitavoj površini Yellowstonea, nisu ništa drugo nego pukotine kroz koje ovaj supervulkan 'diše' i oslobađa višak tlaka. Svake godine ovo područje pogodi između 1.000 i 2. 000 potresa.

5) Nacionalni park Wulingyuan u Kini

Nalazi se u središnjoj pokrajini Hunan a proteže se cijelim slivom rijeke Suoxi. Krajolikom dominira 3.000 uskih krških stupaca i vrhova, većinom viših od 200 metara. Između njih se nalaze klanci i tjesnaci potoka, bazena i slapova, te oko 40 špilja i dva prirodna mosta - Xianrenqias (Most besmrtnika) i Tianqiashengkong (Most preko neba) koji je vjerojatno najviši prirodni most na svijetu. U nacionalnom parku se nalazi i Huanglong (Špilja žutog zmaja) koja je jedna od 10 najvećih u Kini.

4) Pustinja Namib u Namibiji

Namib je velika pustinja u jugozapadnoj Africi. Ime 'Namib' na nama jeziku znači 'ogromno'. Ova pustinja se proteže na površini od oko 50.000 kvadratnih kilometara, pružajući se nekih 1.600 kilometara duž Atlantskog oceana obalom Namibije koja je i dobila ime po pustinji. Od istoka na zapad njezina širina varira između 50 i 160 kilometara.

Smatra se najstarijom pustinjom na svijetu, koja je ovakve sušne i polusušne uvjete imala bar 80 milijuna godina. U pustinji Namib ima manje od 10 mm kiše godišnje i gotovo je u potpunosti neplodna.

3) Salar de Uyuni u Boliviji

Najveće slano jezero na svijetu smjestilo se u jugozapadnoj Boliviji na nadmorskoj visini od 3.656 metara. Jezero površine veće od 10.000 kvadratnih kilometara prekriveno je do nekoliko metara debelom korom od soli koja je iznenađujuće ravna pa je jezero postalo glavna prometnica za automobile preko bolivijskog Altiplana. Dio ispod slane kore dubine od 2 do 20 metara sadrži čak do 70 posto svjetske zalihe litija.

U središnjem dijelu ovog neobičnog jezera nalazi se nekoliko otoka koji su zapravo vrhovi davno ugaslih vulkana. Jedan od otoka naziva se Island of Incahuasi i na njemu se mogu vidjeti brojni divovski kaktusi koji mogu narasti i preko 5 metara.

2) 'Oko' Sahare u Mauritaniji

Geološki fenomen u Mauritaniji u jugozapadnoj Sahari s promjerom 48 kilometara je toliko velika da se vidi čak iz svemira. Za Richat Structure ili 'Oko Sahare' ranije se mislilo da je nastalo udarom meteora ili da je riječ o davno ugaslom vulkanu, no sada geolozi vjeruju da su prstenasti oblici produkt izdizanja i erozije.

Njezin kružni oblik je i dalje misterija. Središte je prekriveno mineralima silicija. Gornji slojevi stijena nastali u 6. geološkom razdoblju paleozoika, ordoviciju, dok donji vuku porijeklo iz proterozoika .

1) Arhipelag Sokotra u Jemenu

Sokotra ili Soqotra je arhipelag četiri otoka i otočića u Indijskom oceanu koji pripadaju državi Jemen. Najbliže kopno je Somalija, udaljena 350 km. Zbog bogatska svoje biorazličitosti Sokotra je stavljena pod zaštitu UNESCO-a u lipnju 2008. godine. Sokotru zovu draguljem Arapskog mora i najneobičnijim otokom na svijetu.

Zbog ekstremnih klimatskih uvjeta, na otoku se nalaze biljke kakvih nema nigdje drugdje. Od lipnja do rujna je gotovo nepristupačan, a zbog ekstremnih klimatskih uvjeta, duga geološka izoliranost otočja stvorila je specifičnu endemsku floru. Najvažniji stablo na otoku je tzv. Zmajeva krv. Fauna je također specifična i na otoku ima nekih endemskih ptica.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene