Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu istinite

INFORMACIJE O TEHNOLOGIJI u koje trebate prestati vjerovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O tehnologiji se šire brojne informacije, a neke od njih, iako nisu istinite, postanu mitovi u koje mnogi vjeruju.

Koliko god mi koristili pametne telefone i računala, uvijek ćemo imati mnogo pitanja o načinu njihova funkcioniranja. Postoji toliko informacija, od kojih nisu sve istinite, pa je teško znati ponašamo li se ispravno s našom tehnologijom. S vremenom su se pojavili i određeni mitovi, a Business Insider izvukao je neke od najčešćih zabluda.

Pročitajte i ovo Informer: Nekretnine - 1 Stručnjak razbija mitove Za kuću u Slavoniji ne može se kupiti ni garaža u Zagrebu? Istražili smo najčešće zablude o kupnji nekretnina Bernard Kaić Izaziva neplodnost, mijenja DNK, sadrži čip... Bernard Kaić razbija najčešće mitove o cijepljenju: ''Kad dođem u dućan, sve kovanice iz blagajne polete na mene. To se vama ne događa?''

1. Appleova računala ne mogu se zaraziti virusom.

To nije točno. Nekada su se hvalili time, ali promijenili su politiku kada se tisuće njihovih računala 2012. zarazilo Trojanom.

2. Privatno/inkognito pretraživanje čuva vašu anonimnost.

Opet netočno. Ako koristite Inkognito opciju na Chromeu ili opciju privatno na Safariju to samo znači da pretraživač neće bilježiti vašu povijest pretraživanja, bookmarkse ili se automatski prijavljivati na bilo koji od vaših računa. No, vaš identitet neće ostati anoniman.

Evo što nama i našim tijelima radi tehnologija

3. Ostavljanje mobitela na punjaču uništava bateriju.

Ako ste poput većine onda svoj mobitel ostavljate na punjenu tijekom noći, dugo nakon što se baterija u cijelosti napuni. Iako neki tvrde da će to bateriji naštetiti, za to nema nikakvog dokaza. Moderni pametni telefoni koriste litij ionske baterije koje su dovoljno pametne da se same zaustave puniti kada dosegnu puni kapacitet.

4. Više megapiskela uvijek znači i bolju kameru.

Čini se ipak da nema puno razlike između kamere od recimo 12 i one od osam megapiskela. Kvalitetu slike određuje količina svjetla koju senzor može podnijeti. Uobičajeno je da veći senzori dolaze s većčim pikselima, a veći piskeli znači da se više svjetla može apsorbirati. Dakle, u ovom slučaju važija je veličina megapiskela nego njihov broj.

5. Mobitel se ne smije puniti sve dok baterija nije gotovo sasvim prazna.

Ovo je još samo jedan popularan mit o baterijama. Međutim, prava istina je da za njih može biti i bolje puniti ih kada nisu potpuno prazne. Baterije imaju ograničeni broj ciklusa punjena prije nego izgube sposobnost zadržavanja energije. Limit baterije s vremenom se smanjuje jer je potrošila dobar dio ciklusa, a ne zato što ste mobitel stavljali na punjenje kada mu je baterija bila napola puna.

6. Zasloni veće razlučivosti uvijek su bolji na pametnim telefonima.

Neki tvrde da razlučivost zaslona nije važna na smartphoneu, a stručnjaci tvrde i da ljudsko oko ne može raspoznavati sitne detalje. Oko ne može raspoznavati piksele nakon određene granice. Apple se zbog toga više usredotočuje na svjetlost, nego na ultragustoću piksela na ekranima.

Nećete vjerovati s kim bi svaki peti čovjek vodio ljubav...

7. Nije dobro upotrebljavati punjač od iPada za punenje iPhonea.

Ovdje je situacija nešto složenija od standardnih da ili ne odgovora. Na Appleovim službenim stranicama stoji da se njihov iPad punjač može koristiti i za iPhone i za iPad. Međutim, Steve Sandler, osnivač i direktor odjela za tehnologiju i elektroničke analize u tvrtki AEI Systems, tvrdi da se na taj način , redovitim korištenjem, može oštetiti baterija iPhonea. Promjene u učinkovitosti baterije vidljive su nakon otprilike godinu dana.

8. Ne biste smjeli gasiti svoje računalo svaki dan.

Prava istina je da je zapravo dobro redovito isključivati vaše računalo. Isključivanjem računala kada nije u upotrebi čuva se energija i stavlja se manje stresa na njegove komponentne koje na taj način mogu dulje trajati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene