Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Futuristička farma

VIDEO Krave u BiH: Spavaju na madracima i slušaju muziku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jusuf Arifagić, biznismen iz Norveške, porijeklom iz Kozarca šokirao je bosansku javnost kada je prije dvije godine otvorio farmu crvenih norveških goveda...

U zemlji gdje gotovo polovina stanovništva živi na rubu siromaštva, na farmi u Kozarcu krave imaju all inclusive tretman, spavaju na madracima, slušaju muziku i češljaju ih. Upravo zbog takvog tretmana, ova je farma popularno nazvana 'Hotel za krave'.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

Diljem farme proveden je klimatizacijski i kompjuteriziran sustav, a u moderno opremljenim halama sve se odvija automatski. Regulira se temperatura, jačina svjetlosti i čistoća trake, piše AP.

Sve za krave: 11 Japanaca preletjelo 10.000 kilometara da zaviri na našu farmu

'Nitko nebi smio biti zavidan mojim kravama. Trebali bi svi biti svjesni kako je put za bolju budućnost leži u znanosti', rekao je ovaj 52- godišnjak koji je ovaj koncept u Kozarac doveo iz Norveške gdje je za vrijeme rata u Bosni od 1992. do 1995. živio kako izbjeglica.

Nakon godina pregovaranja s Norveškom, Arifagić je investirao 8 milijuna eura te pokrenuo ovu futurističku farmu u nadi da će i ostali slijediti njegov primjer.

Sistem je u Norveškoj već dokazao da u ovakvim uvjetima krave daju i bolje mlijeko i kvalitetnije meso. Jusuf Arifagić kaže da planira norveška goveda izvoziti, a osnovni motiv mu je vraćanje života u rodni Kozarac i zapošljavanje povratnika.

Obiteljska farma dobila više od 2 milijuna kuna europskog novca!

Osim povratnika Bošnjaka, u centru za uzgoj crvenog norveškog goveda zaposleni su i mještani okolnih prijedorskih sela, a pretpostavlja se da će mnogi s farmom surađivati i kao kooperanti. Dosadašnjom realizacijom su zadovoljni donatori iz Norveške, pa planiraju i otvaranje mljekare.

Do sada je zaposleno 25 radnika. Smješteno je 100 grla, a do kraja 2015. godine planirano je ukupno 5.000 grla kao i zapošljavanje još 500-tinjak radnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene