Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobitnik Nobela

'Zadnjih sat vremena hodam uokolo kao u magli, bojim se da mi se život promijenio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan Nijemac i dvojica američkih znanstvenika nagrađeni su jer su istraživačima omogućili da vide pojedinačne molekule u živoj stanici.

Jedan Nijemac i dvojica američkih znanstvenika dobili su u srijedu Nobelovu nagradu za kemiju jer su istraživačima omogućili da vide pojedinačne molekule u živoj stanici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupljeni u Rimu Nobelovci za mir javno priznali od čega strahuju Slika nije dostupna Američki dvojac Dodijeljena Nobelova nagrada za kemiju!

Amerikanci Eric Betzig i William Moerner te Nijemac Stefan Hell upotrebom fluorescencije podignuli su mikroskope na novu razinu, premostivši prepreku koju je za optički mikroskop predstavljala sićušnost molekula. Znanstvenici zato sada mogu u realnome vremenu proučavati stvaranje sinapsa među moždanim stanicama.

Nobelovu su nagradu dobili za svoj rad na razvoju fluorescentne mikroskopije visoke razlučivosti, objavila je u srijedu Švedska kraljevska akademija znanosti.

Nobelova nagrada za 'GPS mozga'

'Njihov pionirski rad odveo je optičku mikroskopiju u nanodimenzije', priopćila je akademija objavljujući ovogodišnje laureate nagrade za kemiju.

Davne 1873. znanstvenici su mislili da postoji ograničenje onoga što se može vidjeti jer je tada Eernst Abbe ustanovio da rezolucija optičkog mikroskopa ne može biti bolja od 0,2 mikrometra, što je petstotinjak puta manje od promjera ljudske vlasi.

No trojica ovogodišnjih Nobelovaca preskočila su tu prepreku skeniranjem fluorescentnih molekula i stvaranjem preciznije slike. Oni su osmilili 'nanoskopiju' kojom se znanstvenici sada uvelike služe za pogled u molekularni ustroj stanice.

Moderni mikroskopi mogu pratiti pojedinačnu bjelančevinu radi boljeg razumijevanja bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove, a mogu pratiti i dijeljenje oplođenog jajašca i nastanak embrija.

'To je veoma važno za razumijevanje rada stanice i onoga što se događa razboli li se stanica', rekao je Hell telefonski na konferenciji za novinare kad je saznao da je nagrađen.

'Agresivno natjecanje': Vrijedna nagrada prodana za 1,1 milijun dolara

Hell, ravnatelj njemačkoga instituta Max Planck za biofizičku kemiju, rekao je da je 'potpuno iznenađen' nagradom.

Drugi dobitnik, Betzig također je izjavio da je šokiran. 'Zadnjih sat vremena hodam uokolo kao u magli, a u Muenchenu je sunčan dan, i bojim se da mi se život promijenio', rekao je za Reuters na telefon iz Muenchena u kojem u srijedu ima zakazano predavanje. On radi u medicinskome institutu Howard Hughes u Ashburnu u SAD-u, a treći dobitnik, Amerikanac Moerner profesor je na sveučilištu Stanford.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja Nobelova nagrada, a ovogodišnja novčana nagrada iznosi 8 milijuna švedskih kruna (6,7 milijuna kuna).

U skladu s tradicijom, Nobelove nagrade uručuju se 10. prosinca, na godišnjicu smrti osnivača nagrade, švedskog industrijalca Alfreda Nobela (1833.-96.), izumitelja dinamita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene