Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti opasnost

Ne perite piletinu prije kuhanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom pranja piletine u kapljicama vode širi se bakterija odgovorna za trovanje hranom

Britanska agencija za ispravnost hrane pozvala je potrošače da ne peru piletinu prije kuhanja jer se bakterija koja je odgovorna za većinu trovanja hranom prenosi kapljicama i prskanjem vode tijekom pranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija A zima tek dolazi Upala pluća počela se širiti i među djecom u Europi: "Očekujemo ovo otkad smo sve zatvorili zbog korone" Riba tilapija Zamalo je umrla Pojela ribu i sada se bori za život! Amputirali joj noge i ruke, dobila sepsu: "Ovo se moglo dogoditi bilo kome od nas"

Istraživanje agencije pokazalo je da više od dvije petine ljudi koji kuhaju redovito peru piletinu prije pripreme. Međutim, upozoravaju da se kapljicama vode bakterija Campylobacter prenosi na ljudsku kožu, radne površine, odjeću i pribor za kuhanje, piše Guardian.

Riječ je o bakteriji koja je odgovorna za većinu slučajeva trovanja hranom, s oko 280 tisuća godišnje oboljelih samo u Velikoj Britaniji. U četiri do pet slučajeva uzrok je zagađena piletina.

Testiranje u Velikoj Britaniji: Smrznuta piletina sadrži konjske, svinjske i goveđe proteine?

U većini slučajeva osobe pate od bolova u trbuhu, proljeva i povraćanja, ali u nekim slučajevima može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prilikom pripreme piletine pranje zato treba izbjegavati, a preporučuje se oprati ruke nakon doticaja sa sirovim mesom i pobrinuti se da je piletina dobro kuhana, odnosno pečena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene