Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star je oko 130 000 godina!

NAJSTARIJI ljudski tumor na svijetu pronađen u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijašnji najstariji tumor je pronađen kod egipatske mumije i datira unazad 4000 godina. No ovaj u Hrvatskoj ruši sve rekorde!

Tumor fibrus dysplasia nije kancerogen, odnosno ne širi se na druga tkiva, ali mijenja unutrašnju strukturu kostiju mekanom vlaknastom masom, piše Yahoo News. Uzrokovan je spontanom genetskom mutacijom u stanicama koje su zaslužne za proizvodnju kostiju.

Pročitajte i ovo Provjereno: djevojka Barbara - 1 Ministar udario kontru "Ne mogu, ne mogu, teško mi je": Teška bolest potpuno im je promijenila život, a država ih je stavila pred nemoguć izbor Slika nije dostupna Novi genetski dokazi Otkrivene prljave tajne ranog seksualnog života ljudi i neandertalaca

Istraživači su rebro izložili visokokvalitetnom rendgenu i mikro CT-u, što je slično-ali veće rezolucije nego tipovi rendgena koje doktori koriste danas da bi otkrili koštane traume kod živih pacijenata.

Nove slike rendgena otkrivaju šuplju koru, na mjestima gdje bi trebala bit mreža unutarnje 'spužvaste kosti'.

Prijašnji najstariji tumor je pronađen kod egipatske mumije i datira unazad 4000 godina, a tumor Neandertalca, koji je star više od 120 000 godina, stavlja ga na mjesto najstarijeg poznatog tumora.

>>Tražili vodu, pronašli vrijedno arheološko nalazište!

U nalazištu Krapinska špilja pronađeno je više od 900 kostiju Neandertalaca. Na kostima su vidljivi znakovi traume i tragovi rezanja nastali nakon smrti što upućuje na kanibalizam ili neku vrstu ritualnog pokopa.

Antroplozi i arheolozi ne prestaju raspravljat koliko su Neandertalci slični Homo sapiensu koji je živio u istoj eri. Nove analize rebra otkrivaju da su, u barem jednom razdoblju, moderni čovjek i neandertalac imali mnogo toga zajedničkog.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene