Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lopatom zarili u povijest

Tražili vodu, pronašli vrijedno arheološko nalazište!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suša koja je poharala Hrvatsku dovela je obitelj Barušić iz Krapine do nevjerojatnog arheološkog otkrića. Tražeći na svojoj zemlji vodu, pronašli su predmete iz srednjeg vijeka, stare kamene sjekire, kosture nepoznatih životinja i okamine školjaka.

Njihovo je zemljište proglašeno zaštićenim lokalitetom, a u lipnju sljedeće godine trebala bi početi arheološka iskapanja u potrazi za dalekom prošlosti Krapine. 'Moj sin je htio iskopati bunar, ali nije znao gde bi bila žila i on je doveo jednog stručnjaka koji, je došao s rašljama i otkrio je vodu', rekla nam je Zdenka Barušić.

Pročitajte i ovo Bunar - 1 Za Dnevnik Nove TV Sin mještanina koji je pronašao tijelo bebe u bunaru: "Svi su užasnuti tim činom. On je bio van sebe" Zapalio se autobus Sveti Križ Začretje Užas na autocesti A2: Zapalio se autobus, putnici evakuirani

>> Senzacionalno arheološko otkriće u Topuskom!

Ali ne samo vodu već i bogato arheološko nalazište. 'Jako smo puno keramike tu pronašli, to smo sve dali, ali različite, jedna keramika čak ima pečat gore', ispričala je Barušić. Svu keramiku predali su krapinskim arheolozima. Ostalo im je staro kameno oruđe i životinjske kosti.

Zdenka priznaje da se prilično šokirala kad je lopatom prvi put zagrebala po povijesti. 'Ja sam se najviše iznenadila kad sam s lopatom zagrabila unutra. Mislila sam da je lijes. Toliko sam se uplašila, mislila sam mrtvac je, gotovo', kaže Zdenka.

Arheološke ostatke pronašli su u još jednoj rupi u blizini prve. Sljedećih 6 godina cijelo njihovo zemljište bit će žaštićeno područje. Kopanje bi trebalo početi u lipnju sljedeće godine kada kod Barušića stižu arheolozi u potrazi za novim ostacima krapinske povijesti.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene