Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Impresivna građevina

Dvorac u kojem se borilo 'Hrabro srce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvorac Dunnottar nalazi se na litici, nedaleko grada Stonehavena na istočnoj obali Škotske. Od Edinburgha je udaljen dva i pol sata vožnje.

Impresivan dvorac okružen je morem i do njega uz strme litice vodi samo jedan put. Prva je građevina na ovom mjestu izgrađena od strane Pikta, plemena koje je prvobitno nastanjivalo Škotsku.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Nicola Sturgeon Velika istraga u Škotskoj Uhićena bivša premijerka: Na teret joj se stavljaju teške optužbe

Dvorac Dunnottar je oduvijek imao važnu ulogu u povijesti Škota. Tijekom ratova bio je sklonište mnogima, pa tako i Edwardu I. u ratu za neovisnost Škotske od Engleske Krune. 1297. godine u ovoj je tvrđavi boravio i William Wallace, škotski narodni junak.

Vojska Olivera Cromwella pokušavala je osvojiti tvrđavu kako bi ukrala kraljevski nakit. Trebalo im je punih osam mjeseci da probiju obranu, ali je nakit ipak spašen. Dvorac Dunnottar se nikad nije oporavio od štete koju su mu nanijeli Cromwellovi topovi.

U kasnom 17. stoljeću dvorac je korišten kao zatvor za radikalne Presberitarijance (Covenanters), koji su odbili prihvatiti kralja kao njihovog vladara u pitanjima vjere. 1685. godine ('The Killing Times') 167 Covenantera, što žena, što muškaraca, zatočeno je i mučeno na udaljenom kraju dvorca.

Aktivna povijest dvorca završila je kada je posljednji Earl Marischal pogubljen jer je 1715. godine sudjelovao u ustanku Jakobinaca. Tada je vlada prisvojila tvrdjavu i ostavila ju zanemarenom do 1925. godine, kada je Prva Vikontica Cowdray započela obnovu.

Većina građevina koje danas postoje datiraju iz 15. i 16. stoljeća. Danas je ova povijesti bogata ruševna srednjovjekovna tvrđava u privatnom vlasništvu, ali je otvorena za javnost. (Svjetski putnik.hr)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene