Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baychimo

MISTERIJ NAPUŠTENOG BRODA Već 84 godine luta morima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brod koji je od 1914. prevozio teret, zapeo je u ledu 1931. na obali sjeverne Kanade i od tada luta morima.

Nakon uspješnih putovanja po obalama sjeverne Kanade, 1. listopada 1931. godine natovaren krznom brod se našao zarobljen u ledu, vraćajući se u pravcu Vancouvera.

Pročitajte i ovo Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali... Srušio se most u Baltimoreu - 6 Sve se istražuje Nema nade za pronalazak preživjelih nakon stravične nesreće: Iz potopljenog automobila izvučena dva tijela

Posada je napustila brod i otišla do obližnjeg naselja ne bi li se sklonila od sve nepovoljnijih vremenskih uvjeta. Kada su se dva dana kasnije vratili, vidjeli su da se led pomaknuo i da se 'Baychimo' oslobodio. 8. listopada brod je ponovno zarobljen u ledu, ali ovog je puta situacija bila teža nego prvi put.

Nekoliko dana kasnije, 15. listopada, kompanija 'Hudson’s Bay' poslala je spasilački avion ne bi li izvukao 22-članu posadu, međutim, njih petnaestoro je ostalo s brodom čekajući povoljnije uvjete za njegovo izvlačenje, u čiju su svrhu nedaleko sagradili drveno sklonište.

U snažnoj mećavi 24. studenog 'Baychimo' je nestao, a kapetan je zaključio da se brod oslobodio tijekom snježne oluje i da je potonuo.

Neobična svjetlost uzbudila vjernike: 'Ovo je dokaz da papu Franju čuva Bog'

Međutim, nekoliko dana kasnije 'Baychimo' je viđen 72 kilometra udaljen od prijašnje pozicije. Posada je zaključivši da brod neće preživjeti zimu, uzela s njega najvrednija krzna i odletjela avionom koji je ponovo došao po njih.

Iako napušten, brod nije potonuo i čudom je preživio mnoge zime. U ožujku 1932. je viđen kako mirno pluta u blizini aljaske obale. Nekoliko mjeseci kasnije je ponovo viđen. 1939. je viđen u dva navrata.

Posljednji put Baychimo je viđen 1969. kada je bio zaleđen, a 2006. vlasti Aljaske pokrenule su projekt pronalaska misterioznog broda u Arktiku, međutim, nisu ga pronašli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene