Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje od apstinencije

Kontroverzno istraživanje: Boca vina dnevno dobra je za zdravlje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenik Kari Poikolainen došao je do zaključka da je prihvatljivo dnevno popiti 13 jedinica pića.

Ugledni znanstvenik i nekadašnji član Svjetske zdravstvene organizacije Kari Poikolainen ovih je dana uzburkao znanstvene krugove svojom tvrdnjom da boca vina dnevno ne samo da nije štetna za zdravlje, već da je apstinencija gora od ispijanja alkohola.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Kari Poikolainen analizirao je istraživanja o utjecaju alkohola na organizam koja su napravljena u posljednjih deset godina i došao do zaključka da je ispijanje alkohola štetno jedino ako dnevno popijemo 13 jedinica pića.

Možda vas iznenadi gdje se pije najviše vina: 74 litre po osobi!

U tom slučaju to bi značilo da je dozvoljena dnevna količina piva 2,3 litre, a što se tiče vina, jedna boca u prosjeku sadrži deset čaša. Poikolainen također navodi da je ispijanje u ovakvim količinama zdravije nego da se uopće ne pije.

'Povremeno uzimanje alkohola je bolje nego da ga ne pijete uopće, a pretjerano ispijanje je gore od apstinencije. Međutim, količine koje su se do sada preporučale kao normalne su puno veće', tvrdi Poikolainen, a donosi Independent.

Neki su se znanstvenici pobunili na njegove tvrde i ističu kako one nimalo ne pomažu u debata oko štetnosti ili neštetnosti alkohola, te napominju kako se za ovakve tvrdnje prvo moraju pribaviti dokazi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene