Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mitovi ili stvarni događaji

Kako je svladan otpor prema krumpirima i zašto su tulipani doveli ljude u dužničko ropstvo?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povijest je puna zanimljivosti i nevjerojatnih događaja koje su vezane uz neke nama drage biljke. Zabavite se otkrivajući neke od njih.

Zbog tulipana u bankrot

Pročitajte i ovo Ilustracija "Totalno me blokirao" "Tražila sam da mi pronađe partnera": Zagrepčanka monahu uplatila tisuće eura, obiteljsko zlato poslala mu autobusom Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Tijekom 17. stoljeća tulipani su postali iznimno popularni u Nizozemskoj, a kako je potražnja nadmašila ponudu, cijena lukovica vrtoglavo je rasla, dostigavši i nekoliko stotina dolara za jednu lukovicu. Biznis je cvjetao pa su mnogi svoje posjede stavljali pod hipoteku kako bi mogli kupovati i preprodavati lukovice. Nevjerojatna situacija početkom 1637. se gotovo noći promijenila, a mnogi su izgubili sve što su imali.

Kraljevski krumpiri

Fridrik Veliki, njemački vlada, zaslužan je što se krumpir proširio Europom. Ali, nije išlo lako. Da bi ga ljudi počeli uzgajati poslužio se lukavstvom - brojna polja oko Berlina dao je zasaditi krumpirom i postavio stražu. To je izazvao znatiželju kod seljaka, smatrajući kako je sigurno krumpir nešto vrijedno ako ga čuva straža. Noću su ga krali i sadili na svojim poljima. Vladar je postigao svoj cilj, a krumpir se naglo proširio zemljim.

Češnjak za brzinu

Prema mađarskoj legendi jahači su uza sebe nosili češnjak da ih drugi konji ne preteknu, a mnogi vijence češnjaka vješaju o vrata kako bi otjerali zle duhove.

Pelin za izdržljivost

U srednjem vijeku za pelin se vjerovalo da povećava fizičku izdržljivost pa su ga putnici i hodočasnici stavljali u cipele.

Zlato i papar

Papar je za Vizigote vrijedio jednako kao i zlato. Da ne sreše Rim tijekom opsade tražili protuuslogu u 2 tone zlata i 2 tone papra.

Prvo je bio lijek

Za Grke bio je lijek, a hren kao ukusni dodatak mnogim mesnim jelima prvi su počeli koristiti Nijemci.

Zakletva na bosiljak

U Indiji se na bosiljak polaže zakletva pred sudom.

Krvava prošlost cimeta

Cimet, u povijesti skupi začin, bio je uzrokom stogodišnjeg rata za prevlast nad Nandom u području Molučkog otočja, u kojem je stradalo gotovo cijelo domorodačko stanovništvo. (VLM) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene