Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjak za disanje

Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci ne preporučaju korištenje dekongestivnih kapi ili sprejeva za nos duže od pet dana bez nadzora liječnika jer može doći do neželjenih posljedica kao što je nabreklost i isušivanje sluznice.

Upala sinusa ili nosne sluznice čest su povod odlaska u ljekarnu, a među ostalim lijekovima najčešće biramo spasonosno rješenje – kapi ili sprej za nos. Otečena sluznica nosa razlog je otežanog disanja, a uzroci mogu biti bakterijske ili virusne upale te alergijske promjene nosne sluznice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svake godine ista priča 3 najveće pogreške koje radimo kada smo prehlađeni Slika nije dostupna stručnjak za disanje Sezona hunjavica: 3 ključna savjeta kako održavati higijenu nosa kod prehlade

Nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva služe za smanjivanje prekomjernog lučenja nosnog sekreta čime pročišćuju nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i olakšavaju disanje. Kapi za nos učinkovito rješavaju začepljenost nosa; smanjuju nabreklost sluznice nosa i lučenje sluzi, djeluju i do 12 sati od primjene.

No, stručnjaci preporučaju da se kapi ili sprej za nos koji sadrže dekongestiv koriste najduže 5 dana bez nadzora liječnika, a ako se simptomi ne smanjuju, potrebno se savjetovati s liječnikom.

Kada se koriste?

Kapi za nos koriste se kod upale nosne sluznice uzrokovane prehladom, kod peludne hunjavice, upale nosnih šupljina i došupljina (nazalnih i paranazalnih sinusa) te upale srednjeg uha. Donosimo vam malu 'abecedu' bolesti kod kojih će pomoći kapi ili sprej za nos.

Rinitis - to je naziv za iritaciju i upalu nosne sluznice, pri čemu je sluznica natečena, luči previše sekreta, nos biva začepljen, a disanje otežano. Uzroci su rinitisa različiti, a rinitis može biti alergijski ili nealergijski.

Sinusitis - to je upala sinusa čiji uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, alergije ili autoimune bolesti. Većina slučajeva upale sinusa započinje običnom prehladom uzrokovanom virusima.

Upala srednjeg uha - nastaje u trenutku prodora infekcije iz nosne šupljine do srednjeg uha, putem komunikacijskog kanalića koji se zove Eustahijeva tuba. U slučaju infekcije u nosu (rinitisa), taj kanalić predstavlja put širenja infekcije iz nosa, preko gornjeg dijela ždrijela, do srednjeg uha, što je osobito često kod male djece kod koje je on razmjerno vodoravno postavljen i kratak.

Koliko dugo se koriste?

Kapi i sprej za nos ne koristiti dulje od 3 do 5 dana. Lijekovi poput OPERIL® kapi ili spreja za nos sadrže dekongestiv, tvar koja djeluje na krvne žile nosne sluznice čime smanjuju nabreklost sluznice i neprohodnost nosa te neugodno i obilno vodenasto curenje sekreta. Prekomjerno i nepotrebno uzimanje ovih lijekova može imati ozbiljne posljedice po pacijenta, pa se savjetuje kratkotrajna i pravilna primjena.

Dekongestivne kapi za nos, kapljica do dvije u svaku nosnicu, mogu se bez nadzora liječnika koristiti najviše 5 dana. Najčešća nuspojava njihove dugotrajne primjene je tzv. povratna začepljenost nosa te sušenje i oštećenje sluznice nosa.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene