452821
452821
452821
452821
452821

Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos

  • , 25.10.2016., 13:07
  • Autor:
  • komentara

Stručnjaci ne preporučaju korištenje dekongestivnih kapi ili sprejeva za nos duže od pet dana bez nadzora liječnika jer može doći do neželjenih posljedica kao što je nabreklost i isušivanje sluznice.

 
 
 
 
Kapi za nos (Foto: Thinkstock/Gulliver)
Kapi za nos (Foto: Thinkstock/Gulliver)

Upala sinusa ili nosne sluznice čest su povod odlaska u ljekarnu, a među ostalim lijekovima najčešće biramo spasonosno rješenje – kapi ili sprej za nos. Otečena sluznica nosa razlog je otežanog disanja, a uzroci mogu biti bakterijske ili virusne upale te alergijske promjene nosne sluznice.

Nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva služe za smanjivanje prekomjernog lučenja nosnog sekreta čime pročišćuju nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i olakšavaju disanje. Kapi za nos učinkovito rješavaju začepljenost nosa; smanjuju nabreklost sluznice nosa i lučenje sluzi, djeluju i do 12 sati od primjene.

No, stručnjaci preporučaju da se kapi ili sprej za nos koji sadrže dekongestiv koriste najduže 5 dana bez nadzora liječnika, a ako se simptomi ne smanjuju, potrebno se savjetovati s liječnikom.

Kada se koriste?

Kapi za nos koriste se kod upale nosne sluznice uzrokovane prehladom, kod peludne hunjavice, upale nosnih šupljina i došupljina (nazalnih i paranazalnih sinusa) te upale srednjeg uha. Donosimo vam malu 'abecedu' bolesti kod kojih će pomoći kapi ili sprej za nos.

Rinitis - to je naziv za iritaciju i upalu nosne sluznice, pri čemu je sluznica natečena, luči previše sekreta, nos biva začepljen, a disanje otežano. Uzroci su rinitisa različiti, a rinitis može biti alergijski ili nealergijski.

Sinusitis - to je upala sinusa čiji uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, alergije ili autoimune bolesti. Većina slučajeva upale sinusa započinje običnom prehladom uzrokovanom virusima.

Upala srednjeg uha - nastaje u trenutku prodora infekcije iz nosne šupljine do srednjeg uha, putem komunikacijskog kanalića koji se zove Eustahijeva tuba. U slučaju infekcije u nosu (rinitisa), taj kanalić predstavlja put širenja infekcije iz nosa, preko gornjeg dijela ždrijela, do srednjeg uha, što je osobito često kod male djece kod koje je on razmjerno vodoravno postavljen i kratak.

Koliko dugo se koriste?

Kapi i sprej za nos ne koristiti dulje od 3 do 5 dana. Lijekovi poput OPERIL® kapi ili spreja za nos sadrže dekongestiv, tvar koja djeluje na krvne žile nosne sluznice čime smanjuju nabreklost sluznice i neprohodnost nosa te neugodno i obilno vodenasto curenje sekreta. Prekomjerno i nepotrebno uzimanje ovih lijekova može imati ozbiljne posljedice po pacijenta, pa se savjetuje kratkotrajna i pravilna primjena.

Operil kapi za nos primjena
Sprej za nos primjena

Dekongestivne kapi za nos, kapljica do dvije u svaku nosnicu, mogu se bez nadzora liječnika koristiti najviše 5 dana. Najčešća nuspojava njihove dugotrajne primjene je tzv. povratna začepljenost nosa te sušenje i oštećenje sluznice nosa.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se