452807
452807
452807
452807
452807

Sezona hunjavica: 3 ključna savjeta kako održavati higijenu nosa kod prehlade

  • , 31.10.2016., 13:14
  • Autor:
  • komentara

Kako bi sačuvali zdravlje sluznice nosne šupljine te što brže prodisali kao prije važno je pravilno kapati nos. Nepravilnom primjenom kapi samo isušujemo sluznicu nosa i otežavamo oporavak.

 
 
 
 
Pravilna primjena sprejeva za nos (Video: PR)
Pravilna primjena sprejeva za nos (Video: PR)
Prehlada i puhanje nosa (Foto: Thinkstock/Gulliver)

Kod prehlada, nadražena i upaljena nosna sluznica bude natečena te proizvodi veće količine sluzi što uzrokuje dodatnu začepljenost nosa. Kako bi se što prije 'vratili u život' i disali punim plućima donosimo vam jednostavne i ključne savjete kada je riječ o pravilnom održavanju higijene nosa kod prehlada.

1. Redovito ispuhivanje nosa

Kada ste prehlađeni bitno je redovito i pravilno ispuhivati nos. Ispuhuje se prvo jedna pa potom druga nosnica. Pri ispuhivanju se ne preporučuje pritiskanje obje nosnice istovremeno jer tako dio sluzi potiskujemo preko Eustahijeve tube prema ušima što može uzrokovati širenje upale na uho i bol.

2. Primjena kapi za nos

Kod jačih prehlada, za ublažavanje simptoma preporučuje se primjenjivanje dekongestivnih kapi za nos. One su namijenjene za primjenu lokalno, na sluznicu nosa, što dovodi do lokalnog učinka: smanjenja otečenosti nosne sluznice i curenja sekreta, odnosno do smanjenja začepljenosti nosa.

Mnoge kapi za nos, poput Operil® kapi za nos, sadrže nazalni dekongestiv tvar koja sužava krvne žilice, odnosno arteriole i kapilare, smanjuje otečenost sluznice u nosu te olakšava disanje. Aktivna tvar Operil kapi i sprejeva je oksimetazolin zbog kojeg već nakon nekoliko minuta možemo osjećati olakšanje i lakše dišemo.

3. Pravilno kapanje nosa

Kako bi što brže disali kao prije, a održali zdravu sluznicu nosne šupljine, važno je pravilno kapati nos. Jedna do dvije kapi u svaku nosnicu pravilno se kapaju u ležećem položaju, s glavom zabačenom unatrag, okrenutom u lijevu ili desnu stranu, ovisno u koju nosnicu se vrši kapanje. U tom položaju potrebno je ostati 20-ak sekundi kako bi lijek mogao doći do željenog mjesta (sluznice nosa i sinusa).

Operil kapi za nos primjena

Kod spreja je postupak malo drugačiji. evo kako ga koristiti:

Primjena Operil® speja za nos
1. ispušite nos i isperite ga s fiziološkom otopinom 
2. ištrcajte nešto lijeka u zrak dok se ne pojavi raspršena maglica
3. nagnite glavu naprijed na prsa, stavite nastavak u nosnicu u pravcu vanjske stjenke nosa, uštrcajte dozu i udahnite kroz nosnicu
4. isto ponovite na drugoj nosnici
5. obrišite nastavak za nos

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se