Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje se najbolje živi?

Istraživanje: Najbolja zemlja za život je Novi Zeland, a gdje je Hrvatska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeni su rezultati najnoviji rezultati istraživanja o najboljim zemljama za život prema ljudskim potrebama, blagostanju i mogućnostima.

Najnovije istraživanje, koje je objavila organizacija 'Social Progress Imperative', pokazalo je kako nije Japan zemlja za najbolji život, niti je to SAD, a ni Francuska, već Novi Zeland, prenosi Metro.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Istraživanje je obuhvatilo 132 države diljem planete, a konačna lista nije sastavljena prema financijskom rastu, niti BDP-u pojedine države već prema više od 50 drugih pokazatelja raspoređenih u tri grupe: osnovne ljudske potrebe, blagostanje i mogućnosti.

Top 10 najljepših političarki na svijetu

Neki od pokazatelja su: prehrana, osnovna zdravstvena njega, pristup čistoj vodi, higijena, osobna sigurnost, pristup osnovnom obrazovanju, pristup informacijama, komunikacija, osobna prava i slobode, pravo na izbor, toleranciju i slično.

Na toj listi na prvo je mjesto zasjeo Novi Zeland kao zemlja u kojoj vladaju najbolji uvjeti za život. Slijede ga Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška i Švedska. Na sedmom je mjestu Kanada, a nakon nje Finska i Danska, dok se na desetom mjestu našla Australija.

Među prvih dvadeset su i Austrija, Nemačka, Velika Britanija, Japan, Irska, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Slovenija, Estonija i Francuska.

CNN objavio listu 20 najljepših mjesta u Hrvatskoj

Hrvatska se prema ovom istraživanju nalazi na ne tako lošem 36. mjestu. Iza nje su susjedna Srbija, na 41. mjestu, Bugarska na 44. mjestu, Mađarska na 32. mjestu, dok se Bosna i Hercegovina našla na 61. mjestu.

Od naših susjeda, ispred Hrvatske su jedino Slovenija, koja je među prvih 20 i Italija kojoj je pripalo 29. mjesto.

Na samom dnu liste nalaze se Burundi, Srednjoafrička Republika, a na posljednjem je mjestu afrička država Čad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene